Az amerikai nemzeti közúti közlekedésbiztonsági hivatal adatai szerint átlagosan 4,6 másodpercig nézi a telefonját az a sofőr, aki vezetés közben üzenetet ír vagy olvas a készülékén. Közel 5 másodperc, amíg az autóvezető tekintete nem az útra szegeződik. A helyzet balesetveszélyességét talán nem kell magyaráznom.

A veszély fokát igazolandó a Lexus egy zárt tesztpályán végrehajtott kísérlet keretében a fentebb említett időtartamra teljesen elvakította a résztvevő sofőröket, akik nem tudták előre, hogy ez vár rájuk. A szakértők számításai alapján ez a 4,6 másodperc, 90 km/h-s sebesség mellett éppen elég, hogy elérjünk egy futballpálya egyik végétől a másikig. Ez nagyjából 100-120 méteres távolságot jelent, amit nem ajánlatos vakon megtenni a volán mögött.

Lexus

A Lexus 4.hó 6-án tette közzé a videót, a dátumnak pedig ezúttal szimbolikus jelentése van. A felvételen résztvevőktől megkérdezték, szokták-e nézni a telefonjukat vezetés közben, és ez szerintük mennyi időt vesz el az aktív figyelmükből.

„A Lexus szeretné felhívni az emberek figyelmét a biztonságos közlekedésre, különös tekintettel a volán mögött történő telefonhasználat veszélyeire. Még a mai autókban működő fejlett rendszerek sem helyettesíthetik a sofőr koncentrációját” – fogalmazott Vinay Shahani, a Lexus marketingért felelős alelnöke.

Ha szeretnéd látni, mi történt a kísérletben résztvevő sofőrökkel a 4,6 másodperces elvakítás alatt, a mellékelt videóból kiderül.