2019. november 25. | 08:45

Ezek a legjellemzőbb tevékenységek, amelyek elterelik a figyelmedet a volánnál.

Karambol után az átlagos rendőrségi riport azzal kezdődik, hogy a ráfutásos baleset oka figyelmetlenség a vétkes sofőr részéről. Figyelmetlenség itt pontosan azt jelenti, hogy egyáltalán nem figyelt. Nem figyelt, mert mindent csinált, csak a vezetéssel nem foglalkozott. Összeszedtem azokat a legjellemzőbb elfoglaltságokat, amelyek simán elterelik az emberek figyelmét a vezetésről. Ha magadra ismersz, ideje változtatnod!

Közösségi média görgetése

A felgyorsult világban mindenki megszokta, hogy folyamatos impulzusok érik, az információáradat 0-24-ben ömlik mindenhonnan. Ha van két perc csend, hirtelen nem tudnak magukkal mit kezdeni az emberek. Egyesek a telefonjukkal kelnek, azzal fekszenek és persze az ébren töltött idő jelentős részében is a kis képernyőre szegezik tekintetüket. Úgy tűnik, hogy a közösségi médiában megjelenő hírek, posztok, képek és videók nélkül már élni sem lehet.

Sajnos sokan még vezetés közben sem tudnak elszakadni tőle, pedig a vezetés 100%-os koncentrációt igényelne! Biztos, hogy autózás közben kell utánajárnod, hogy az ismerőseid hol nyaraltak, milyen cuki kiskutyát láttak, mit ettek vagy milyen párkapcsolati problémáik vannak? Szerintem nem! Érdemes a telefont teljesen elfelejtened, ha vezetsz, mert te sem örülnél, ha valaki azért jönne beléd, mert éppen like-vadászatot tartott!

Chatelés Messengeren

A telefon megállás nélkül csipog, rezeg, búg, pityeg. Persze, mert csak úgy záporoznak az üzenetek az éterből. Ír a párod, hogy vegyél krumplit mielőtt hazaérsz, ír a főnököd, hogy miért léptél le ilyen korán az irodából, írnak a barátaid, hogy este csapatás van a Hungárián, csatlakozz és sorolhatnám. Az üzenetküldés a modern kor kapcsolattartási módja, nem firtatom fontosságát. De vezetés közben az üzenetek olvasása és megválaszolása az egyik leginkább figyelemelterelő tevékenység, ezért mellőzni szükséges!

Navigáció nyomkodása

Értem én, hogy vezetés közben nagyon hasznos dolog a Waze vagy a Google Maps, mert segítségükkel ki lehet kerülni a dugókat, könnyedén oda lehet találni az ismeretlen úti célokhoz, elkerülhetők a traffipaxok és az útra került egyéb akadályok is. Sokan ott hibáznak, hogy menet közben kezdik állítgatni a navigációt. Új útvonalat szeretnének, mert kiderül, hogy rosszul adták meg a címet, vagy a navi fizetős útszakaszra terel, pedig nincs is matrica az autón.

Ezért elindulás előtt mindenki szánjon néhány percet arra, hogy pontosan beállítja a térképet a telefonon a kívánt kritériumok szerint, hogy ne menet közben kelljen ezzel foglalkozni! Ha pedig mégis valami váratlan esemény miatt állítani kell a navigáción, akkor kérj segítséget az utastársaidtól vagy állj félre! A térkép alkalmazások általában elég lassúak, percek telhetnek el mire mindent sikerül beállítani és te mindeközben nem figyelsz oda a vezetésre.

Klíma állítgatása

Triviálisnak tűnhet, pedig a szellőztetés is komolyan elterelheti a vezető figyelmét, különösen, ha ismeretlen számára az autó. Hirtelen jöhet olyan szituáció, hogy a bepárásodott ablakon nem látsz semmit vagy rájössz, hogy valamiért hideg levegő megy a lábadra. Ha nem tudod csukott szemmel is kezelni az autó légkondicionálóját, és menet közben kell kisilabizálnod, mi hogyan működik, akkor bizony komolyan elterelheti a figyelmedet a klímapanel nyomkodása.

Telefonálás

A facebook és a messenger használata mellett eltörpül a telefonálás, abban az értelemben, hogy ez tereli el legkevésbé a figyelmet, mivel legalább az utat nézheti közben a sofőr. Pedig jól tudja mindenki, hogy tilos kihangosítás nélkül telefonálni vezetés közben, ráadásul a rend éber őrei is könnyedén kiszúrhatják. Azon túl, hogy a vezető egyik keze végig le van foglalva, a társalgás témája és mélysége is kellően elterelheti gondolatait az autó irányításáról és a forgalom figyeléséről.

Evés, ivás, dohányzás

A kütyük mellett az olyan „alaptevékenységek” is elterelhetik a figyelmedet, mint az evés, az ivás vagy a dohányzás vezetés közben. Nem mondom, hogy ne guríts le néhány korty ásványvizet menet közben, ha megszomjazol, de ha a fedél nélküli forró kávét kell az egyik kezedben egyensúlyban tartanod vezetés közben, az már távolról sem ideális. Ez vonatkozik az evésre és a dohányzásra is, ugyanis a vezetéshez két kéz szükségeltetik, ezen tevékenységek pedig ezt megakadályozzák.