2021 második negyedévétől Ausztriában már mobiltelefonon is bemutatható lesz a jogosítvány igazoltatás során, írta meg az Origo.hu a Der Standard cikkére hivatkozva.

Mindez azt jelenti, hogy a vezetői engedélyeknél is megkezdődik a digitális átállás Európában. A vonatkozó jogszabály-módosításokra ezen a héten bólintott rá a Minisztertanács, a digitális jogosítvány várhatóan jövő tavasztól lesz érvényes a sógoroknál. A személyazonosságot állampolgársági igazolvánnyal vagy mobiltelefon-aláírással lehet majd igazolni.

A digitális jogosítvány bevezetésére kísérletként is tekintenek nyugati szomszédjaink, amennyiben az sikeres lesz, más területekre és okmányokra is kiterjesztik a digitalizációt, ide értve a forgalmi engedélyt is.

Digitális jogosítvány egy photoshoppolt képen

Mi a helyzet ez ügyben Magyarországon?

Idén áprilisban számoltunk be arról, hogy a belügyminiszter által benyújtott törvénymódosítás értelmében az autósok jogosítvány és forgalmi nélkül közlekedhetnek majd a belföldi forgalomban. A jogszabályt lépcsőzetesen vezetné be a magyar kormány, az első vezetői engedély kiadására irányuló eljárás teljes mértékű elektronizálása 2021. február 1-jétől fog megvalósulni. Az új szabályozás 2023. január 1-jén lépne hatályba a törvény szövege szerint.

A tervezet ugyanakkor azt is leszögezi, hogy az autósoknak külföldön szüksége lesz a vezetői engedélyre és a forgalmi engedélyre mint okmányra, ebből kifolyólag a vezetői engedélynek és a forgalmi engedélynek a fizikai kiállítása továbbra is szükséges marad.