Az autósoknak a jövőben nem kellene maguknál tartaniuk a forgalmi engedélyt és a jogosítványt, mivel azokat a rendőrök le tudják majd kérdezni egy informatikai rendszerből az igazoltatás során.

A kormány, egészen pontosan a belügyminiszter nyújtotta be a parlamentnek azt a friss törvénymódosítást, amelynek értelmében az autósok jogosítvány és forgalmi nélkül közlekedhetnek majd a belföldi forgalomban.

A salátatörvény-tervezet a kicsit sem száraz „Egyes törvényeknek a polgárok biztonságát erősítő módosításáról” címet kapta. A jogosítványra és a forgalmira vonatkozó elképzelés csak egy kis szelete a tervezetnek, amely alapvetően sok rendészeti tárgyú szabályozást újít meg.

Forgalmi engedély

A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény ide vágó passzusa a következő sorral egészülne ki az új törvénytervezet alapján:

„A jármű magyar hatóság által kiállított hatósági engedélyét a belföldi forgalomban a vezetőnek nem kötelező magánál tartania.”

Ez a gépkocsi mellett vonatkozna

  • a motorkerékpárra (ide tartozik a négykerekű motorkerékpár is),
  • a mezőgazdasági vontatóra,
  • a négykerekű segédmotoros kerékpárra,
  • a pótkocsira és
  • a lassú járműre.

„A módosítás biztosítja, hogy a belföldön nyilvántartásba vett jármű vezetőjének a forgalmi engedélyt ne kelljen magánál tartania, mivel azok a közúti közlekedési nyilvántartásból ellenőrizhetőek” – ez a mondat szerepel a törvény részletes indokolásánál.

Jogosítvány

A jelenleg érvényes szabály szerint csak olyan személy vezethet közúton járművet, aki biztonságos vezetésre alkalmas állapotban van, illetve a jármű vezetéséhez előírt engedéllyel is rendelkezik. A jövőben engedéllyel vagy az engedélynyilvántartásba bejegyzett érvényes vezetési jogosultsággal kell rendelkezniük az autósoknak.

„Ha a vezetői engedélyt belföldön már nem lesz kötelező a polgárnak magánál tartania, akkor a vezetési jogosultsága az engedély-nyilvántartásba bejegyzett érvényes vezetési jogosultság alapján ellenőrizhető, a szövegcserés módosítás erre irányul” – olvasható a törvénytervezetben.

A jogszabályt lépcsőzetesen vezetné be a magyar kormány, az első vezetői engedély kiadására irányuló eljárás teljes mértékű elektronizálása 2021. február 1-jétől fog megvalósulni. Az új szabályozás pedig 2023. január 1-jén lépne hatályba a törvény szövege szerint.

A tervezet azt is kimondja, hogy az autósoknak külföldön szüksége lesz a vezetői engedélyre és a forgalmi engedélyre mint okmányra, ebből kifolyólag a vezetői engedélynek és a forgalmi engedélynek a fizikai kiállítása továbbra is szükséges marad.