Az autó és motor vásárlás egy olyan hétköznapi ügylet, mellyel még azok is találkoznak legalább egyszer életük során, akik nem autókereskedelemmel foglalkoznak. A tulajdonosváltással kapcsolatos papírmunka lebonyolítása azonban tartogathat buktatókat, ezért érdemes minden részletre odafigyelni a zökkenőmentes ügyintézés érdekében. Az egyik gyakori probléma a gépjármű-átírás során az érvényes műszaki vizsga meglétének kérdése, hiszen enélkül elviekben nem lehet átíratni a gépjárművet. Vagy mégis? Az álláspontok eltérőek, a szabályok viszont egyértelműnek tűnnek. A többrészes cikksorozat első részében tehát ezzel a problémával foglalkozom.

A gépjármű-átírás legfontosabb lépései

A magyar jogszabályok ebben a tekintetben viszonylag bonyolultak, hiszen a gépjármű-átírást összesen kilenc különböző törvény és rendelet szabályozza. A járművet vásároló személy legfontosabb tudnivalója, hogy az átírásra 15 naptári nap áll rendelkezésre az adásvételi szerződés megkötésének időpontjától számítva. Amennyiben kicsúszik a vásárló ebből a határidőből, mulasztási bírságra és szabálysértési eljárásra is számíthat. Adott esetben ki is vonhatják a járművet a forgalomból. Itt az eladó szempontjából is van egy fontos teendő, hiszen neki is be kell jelentenie 8 napon belül, hogy eladta a gépjárművet.

Rendszámtáblák műszaki vizsgához

A sikeres átíráshoz szükség van az adásvételi szerződésre, egy 60 napnál nem régebbi eredetiségvizsgálatot igazoló okmányra, a leendő tulajdonos által megkötött kötelező felelősségbiztosításra és a jármű törzskönyvére. Ezen felül érvényes műszaki vizsgával kell rendelkezzen a jármű ahhoz, hogy az új forgalmi engedélyt ki tudják állítani.

Át lehet íratni műszaki vizsga nélkül?

Mikor is léphet fel az a probléma, hogy nincs érvényes műszakija egy megvásárolt járműnek átíráskor? Például akkor, ha egy régebbi, veterán autót vagy motort vásárol az ember lejárt forgalmi engedéllyel, és a restaurálás jóval több időt venne igénybe, mint az átírásra rendelkezésre álló 15 nap. Vagy egészen egyszerűen olyan járműről van szó, amely nincs műszaki vizsgára alkalmas állapotban, mert esetleg hiányzik néhány lényeges alkatrésze. Miután egy belvárosi és több agglomerációbeli okmányirodával is beszéltem, eltérő tájékoztatást kaptam ezzel a kérdéssel kapcsolatban.

Volt, aki azt mondta, hogy nem lehet átírni érvényes forgalmi engedély nélkül, és a 15 napos határidő lejártával bírságot kell fizetni. Egy másik ügyintéző azonban részletesebb tájékoztatást adott, és ez tűnt ésszerűbb megoldásnak. Ő ugyanis úgy értelmezte a szabályzatot, hogy átíratni át lehet a gépjárművet érvényes műszaki vizsga nélkül, ám az új forgalmi engedélyt nem fogják kiállítani. Ebből tehát az következik, hogy közúti forgalomban nem lehet használni a járművet, ám az átírási folyamat megkezdődött, így nem kap a delikvens bírságot a 15 nap lejártával. A gépjármű-kereskedők egyébként át tudják írni érvényes forgalmi engedély nélkül is a járművet, tehát a rendszer valamennyire mégis rugalmas.

A cikk folytatásában további gépjárművekkel kapcsolatos ügyintézési problémákkal foglalkozom majd.