2022. október 10. | 12:02

Egy amerikai vidámparkban történt az eset egy 39 éves fogorvossal, aki két nappal korábban vette új iPhone-ját.

Cincinettiben a Kings Islnad vidámparkba ült fel a Mistyc Timbers hullámvasútra Sara White a családjával. Megszokott módon a két napja vásárolt iPhone 14 Pro telefonját becipzározta a zsebébe, majd elindultak. Amíg ők élvezték, hogy a hullámvasúton 33 méteres magasságból indulnak és hogy helyenként a 80 km/órát is eléri a szerelvény, addig a telefon a zsebében vészhelyzetet észlelt.

Az új, 14 és iPhone-ban és 8-as Watch okosórában jelent meg az a funkció, ami autóbaleset esetén először jelez a tulajdonosának. Ilyenkor a főképernyőn megjelenik egy üzenet arról, hogy a telefon azt érzékelte, balesetet szenvedett és segítséget fog hívni. Ilyenkor 10 másodpercünk van reagálni, ezután a telefon automatikusan tárcsázza a segélyhívót és üzenetet küld arról, hogy a tulajdonosa autóbalesetet szenvedett, nem válaszol. Ezután a telefon elküldi a koordinátáit, majd megadja, hogy attól a ponttól milyen sugarú körben lehet a tulajdonosa.

Érdekes módon nem ez az első eset, hogy egy iPhone finom szenzorait átveri egy hullámvasút és segítséget hív. Legutóbb pár nappal ezelőt egy másik vidámparkban is történt hasonló. Az Apple szóvivője azt nyilatkozta az esettel kapcsolatban, hogy a segélyhívásokért felelős algoritmust egyelőre a szélsőséges esetekre készítették fel, de folyamatosan fejlesztik, hogy ezeken belül is ki tudja majd szűrni a baleseteket.

Egyfelől lehet érdekes vagy vicces is az eset, mert végül senkinek sem esett baja, a technika kezdeti vaksága miatt túlreagálta a dolgot. Viszont hosszabb távon nem lesz jó, ha az amúgy is leterhelt diszpécsereket az Apple telefonjai és órái feleslegesen hívogatják, miközben lecsúszhatnak tényleg sürgős esetek segélyhívásairól.

Depositphotos