szombat - 2023. szeptember 23.
16.5 °C
erős felhőzet
alapjarat.hu logo
95 660 Ft
100 711 Ft
D 681 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Autókereskedőkre csapott le az ügyészség tisztességtelen szerződések miatt

2023. január 26. | 10:50

Olyan szerződéseket találtak az ügyészség emberei, amelyek egyenlőtlen feltételeket szabtak az ügyfelek kárára.

A Pest Vármegyei Főügyészség a fogyasztók védelme érdekében indított vizsgálatot autókereskedések ellen, aminek a fő célpontjai a szerződések voltak. A kereskedés és magánszemély között kötött szerződéseket nézték át újautó-vásárlásoknál.

Mint kiderült, volt értelme a vizsgálatoknak, mert számos szerződésnél vettek észre szabálytalan vagy egyszerűen csak tisztességtelen elemeket. Főleg az ár rögzítésével és az elálláshoz való jogokkal volt probléma a szerződésekben a fogyasztók kárára.

Egy új autó vásárlása a jelenlegi elkeserítő gazdasági helyzetünkben elég jelentős és megfontolást igénylő döntés a magyarok többségének. Emiatt is fontos, hogy átlátható, érthető és számukra kedvező szerződéseket kössenek, aminek a keretein kívül is védi őket a magyar jog.

Ez nem valósult meg például azokban a szerződésekben, ahol előre a fogyasztó tudta nélkül összeállított sablonszerződéseket használtak. Ezek az úgynevezett blanketta szerződések lehetővé tették a kereskedő számára, hogy a megrendelés és a megérkezés közötti időszakban a vásárló tudta nélkül árat emeljen egyoldalúan.

Az áremelkedés ilyen esetekben egyébként lehet normális folyamat, hiszen az autó megrendelése és kiérkezése között hónapok is eltelnek. Viszont az ilyen eseményekről mindenképpen úgy kell tájékoztatni a vásárlót, hogy számára kiszámítható legyen a várható áremelkedés.

Emellett ezek a szerződések ugyan tartalmazzák a felmondás jogát a fogyasztó részéről, azonban nem egyértelműen. Az ügyészség meglátása szerint ez a lehetőség olyan jogi nyelvezeten és bonyolultan van megfogalmazva, hogy azt az átlag ember nem érti, tehát megtévesztő lehet.

Egy másik tisztességtelen pont volt, amit észrevettek egy szerződésnél, hogy ha a gyártó késik az autóval akár 4-8 hetet, akkor a kereskedő egyoldalúan póthatáridőt szabhat ki magának időbeli korlát nélkül. Ezzel szemben ha a vásárló 8 napos fizetési késedelembe esne, akkor a kereskedő azonnal elállhat és kötbérkövetelést érvényesíthetne. Ezek a feltételek az ügyészség meglátása szerint is egyenlőtlenek.

A problémás szerződések kapcsán a Pest Vármegyei Főügyészség pert indított. A bíróság bizonyos esetekben megállapíthatja a szerződések érvénytelenségét, ami kihat minden érintett kereskedésre és vásárlóra egyaránt. A törvény szerint ezekkel a szerződésekkel az ítélet után tehát semmilyen jellegű követelés nem érvényesíthető.

Lemond a Toyota éléről Akio Toyoda, a vállalatalapító unokája Meleg vizestömlőkkel fűtené az ülést a Dacia, ezzel röhögik pofán a BMW-t?

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!