Autólopásra is használható a Game Boy-nak látszó kütyü

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-07-15, 09:08

Nem lepődnék meg, ha az autóipar nyomására betiltanák a forgalmazását.

Az SOS Auto Key nevű bolgár technológiai cég júniusban piacra dobott egy eszközt, ami megszólalásig hasonlít a Nintendo által tervezett és gyártott kézi videójáték-konzolra, a Game Boy Zeróra. A 25 000 dollárba (majdnem 8 millió forintba) kerülő eszközzel simán el lehet lopni a kulcs nélküli autókat.

A kulcs nélküli autókra specializálódott autótolvajok általában a következő taktikát követik: az egyik ember egy antenna mozgatásával igyekszik befogni az elektronikus kulcs (FOB) által generált jelet, amely engedélyt ad az autózár nyitására és a kocsi indítására. Ha megvan a jel, akkor azt átjátssza a társának, aki a kiszemelt kocsi mellett várakozik egy hasonló eszközzel, így az autó úgy érzékeli, hogy ott a kulcs a közvetlen közelében. A verda ezt követően kinyitja a központi zárat és indítható állapotba helyezi magát, a tolvajok pedig gyorsan elhúzhatnak a helyszínről.

Game Boy-nak látszó elektronikus kütyü

Most pedig a tolvajok ölébe hullott egy eszköz, ami megkönnyíti a dolgukat. A Game Boy-nak látszó kütyü képes rögzíteni a kulcs nélküli autó adatait, az pedig törvényes jeladóként ismeri fel a tárgyat. A kulcs nélküli autó végül kinyílik, mintha az SOS Key felhasználó a gyári FOB-ot használta volna.

A YouTube-ra felkerült egy videó, ahol bebizonyították, hogy a most piacra dobott ketyerével kevesebb mint egy perc alatt fel lehet törni a Mitsubishi, a Hyundai vagy a Kia által gyártott kulcs nélküli modelleket (lehet béna vagyok, de én nem találtam meg ezt a videót, pedig több helyen is hivatkoznak rá).

Most még nagyon sok pénzbe kerül egy ilyen szerkezet, de a szakértők szerint az ár csökkeni fog idővel, mivel a technológia egyre szélesebb körben lesz majd elérhető a jövőben. A bolgár cég egyébként felhívta mindenki figyelmét arra, hogy a produktuma jogellenes szándékkal nem vásárolható meg, de sokan tartanak attól, hogy ezek az eszközök rossz kezekbe fognak kerülni.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Autólopást rögzített egy biztonsági kamera
2019. augusztus 23.
Nagyon szemtelen volt a tolvaj.
Összetört Kia oldalról
2019. augusztus 14.
Aztán pedig nekihajtott egy oszlopnak.

További hírek