2023. február 22. | 01:05

A rendőrök előtt ment át a piroson, méghozzá abból a sávból, ahonnan zöld jelzés esetén sem tehette volna.

Jócskán piros volt már a lámpa Szombathelyen, amikor a fehér színű autó sofőrje úgy döntött: ő bizony nem vár a következő zöldig. Az adott kereszteződésben csak a jobboldali sávból lehetett volna a felfestés szerint jobbra kanyarodni, ám ő a belső sávból tette ezt.

Pechjére a jobboldali sávban egy civil rendőrautó állt meg a pirosra váltó lámpa előtt. Amint észlelték az egyenruhások a szabálytalanságot, a fehér autó után eredtek.

A rendőrök fény- és hangjelzés mellett követték a renitens sofőrt, aki a jelzés ellenére nem akart megállni. E helyett inkább a gázra lépett.

Előbb megelőzőtt egy teljes kocsisort, majd ismét áthajtott egy piros lámpánál. Jobbról és balról is előzgette az autókat, még attól sem rettent el, hogy a záróvonalat átlépve a szembesávban haladva próbáljon egérutat nyerni.

A menekülő sofőr számos szabálytalanságot elkövetett, a rendőröket azonban sokáig semmilyen módszerrel sem tudta lerázni magáról. Hosszú perceken át folytatódott az őrült hajsza.

E során a menekülő férfi kilencszer hajtott át a piroson, közel húsz zebrán ment át úgy, hogy nem csökkentette a sebességét. A záróvonalat tízszer lépte át.

Végül sikerült elmenekülnie a rendőrök elől. Ebben nagy segítségére voltak azok a járművezetők, akik a rendőri fény- és hangjelzés ellenére előfordult, hogy behajtottak egyes kereszteződésekbe, így akadályozva a járőrök munkáját.

A Vas vármegyei rendőrök azonban rövid időn belül azonosították és el is fogták a férfit. Az ellene felhozott vád több rendebeli közúti veszélyeztetés bűntett.

A rendőrségi közlemény szerint a 33 éves fiatalember úgy ülhetett volán mögé, hogy a vezetéstől éppen el volt tiltva. Mindezek okán eljárás folyik ellene.

Menekülésének oka az lehetett, hogy reintegrációs őrizet ideje alatt hajtott át a piroson, továbbá több rendőrkapitányság is büntetőeljárást folytat ellene közlekedési és egyéb bűncselekmények miatt. Azóta már ki is hallgatták, és átadták a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet munkatársainak.