Autósmozi nyílik az Árkád tetején! Ismét

Ujj Péter újságíró
Közzétéve:
2020-05-27, 10:07

Egy régi-új ismerőst köszönthetnek a mozi- és filmrajongók Budapesten.

Az Árkád bevásárlóközpont parkolóházának tetején június 13-án ismét megnyitja kapuit (sorompóit) a PANAM autósmozi, amely már 2018 nyarán is várta az érdeklődőket. A hamarosan beköszöntő jobb idő és a koronavírus miatt egyelőre zárva tartó (vagy csak komoly biztonsági szabályok betartásával látogatható) hagyományos mozik megfelelő helyzetet teremthetnek ahhoz, hogy újfent nagy népszerűségnek örvendjen a létesítmény a mozikedvelők körében.

PANAM autósmozi Árkád

Legfontosabb tudnivalók:

  • a jegy 5 500 Ft-ba kerül autónként, függetlenül attól, hányan ülnek benne (bár az üzemeltetők szerint jól csak az első sorban ülők látnak – Fiat Multiplások előnyben)
  • 100 autónak van férőhely, parkolás érkezési sorrendben, biztonsági személyzet vezénylésével zajlik
  • a jegyek, üdítők és rágcsálnivalók megvásárlása a helyszínen csak bankkártyával lehetséges, készpénzt nem fogadnak el a vírushelyzetre való tekintettel
  • a hangot FM-rádióadón lehet venni, tehát elengedhetetlen kellék a működő autórádió
  • régi és új filmeket is játszani fognak, bővebb információkért érdemes ellátogatni a PANAM Autósmozi honlapjára, ahol online is meg lehet váltani a jegyeket
  • kedvezőtlen időjárás esetén a vetítés elmaradhat, de a szemerkélő eső általában nem jelent gondot

Az autósmozik története egészen 1915-ig nyúlik vissza, akkor nyitották meg az egyesült államokbeli Új-Mexikóban az első olyan mozit, ahová autóval is be lehetett hajtani. Ez még egy hagyományos szabadtéri mozi volt, de miután néhány autónak is volt fenntartva hely, végső soron az autósmozik előfutárának tekinthető.

Az első hivatalos autósmozit aztán 1933-ban nyitották meg Camdenben (New Jersey), ahol már egyszerre akár 400 autós is hódolhatott a filmek nyújtotta kikapcsolódásnak. Fénykorukat a 50-es, 60-as években élték, de a TV terjedése és az a tény, hogy csak esténként lehetett filmet nézni a szabadtéri autósmozikban (nappal a napfény miatt nem) hamar gátat szabott a népszerűségüknek.

Az sem segítette az autósmozik fennmaradását, hogy egyre inkább a kamaszok randihelyévé és kéjbarlangjaivá váltak, az oda ellátogató fiatalokról senki nem mosta le utána az erkölcstelenség mocskát. A 80-as évek végére aztán megcsappant az autósmozik száma, manapság csupán nosztalgiából tartanak fenn néhány ilyen komplexumot. Öröm az ürömben, hogy a vírusjárvány árnyékában akár a reneszánszukat is élhetik az autósmozik.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Korona vírus molekula
2020. január 30.
Vészhelyzetnek minősítette a WHO a kínai koronavírus terjedését, így védekezhetsz a kocsidban és a tömegközelekedés során.
koronavírus
2020. február 03.
A benzin és a gázolaj is kevesebbe kerül majd szerdától.

További hírek