2021. szeptember 27. | 09:20

Mától startol az ötnapos ellenőrzési sorozat.

Szeptember 27-től (hétfő) október elsejéig (péntek) közúti mérésekkel ellenőrzik a gépkocsik környezetvédelmi állapotát Budapesten és három vidéki nagyvárosban, közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-vel.

Az akció során az ellenőrök a közlekedő járművek esetleges problémáira hívják majd fel a figyelmet, az erősen szennyező autókat pedig időszakos vizsgálatra rendelhetik be. A közúti közlekedés környezetbarátabbá tétele a forgalomban lévő kocsik műszaki állapotának javításával, rendszeres karbantartásukkal is elősegíthető, állítják a szakemberek. 

Az első ilyen jellegű közúti ellenőrzési sorozatra két és fél évtizeddel ezelőtt került sor. A jelenlegit az ITM támogatásával, a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. szervezi. A következő napokban a magyar gépkocsiállomány átlagos környezetvédelmi állapotát is felmérik, a változását vizsgálják és értékelik.

A tervek szerint 6-700 közúti mérés elvégzésére kerül sor Budapesten, Győrben, Pécsett és Szegeden. A területileg illetékes Közlekedési Felügyeletek munkatársai minden nap más helyen, a fővárosban 15, a vidéki megyeszékhelyeken 5-5 helyszínen dolgoznak majd.

Míg a kilencvenes évek végén csak minden második gépkocsi volt megfelelő állapotú károsanyag-kibocsátási szempontból, az elmúlt évtizedre már tízből kilenc autó állapotát találták előírásszerűnek, mondják az ellenőrök. Ugyanakkor azt is hozzátették, hogy az utóbbi években stagnálás, illetve kismértékű romlás volt tapasztalható a környezetet, a levegő minőségét kímélő járművek arányában. Ezen javíthatnak majd az elektromos autók.

Az akcióban kiszűrt, kirívóan rossz állapotú, erősen szennyező gépkocsival közlekedőknek két hónapon belül időszakos műszaki-környezetvédelmi vizsgálaton kell megjelenniük járműveikkel. Az ITM szakemberei hangsúlyozták, hogy megfelelő karbantartással, korszerűsítéssel egy-egy autó szennyezése 40-60 százalékkal csökkenthető.