Orbán Viktor miniszterelnök szombati évértékelőjén jelentette be, hogy május 15-ig velünk maradnak a hatósági üzemanyagárak. Ez rossz hír volt a kereskedőknek, akik november óta sok bevételtől estek el a rendelet nyomán, most pedig kiderült, hogy még 3 hónapot ki kellene húzniuk. Az árstop meghosszabbítása miatt egyes kutakon mennyiségi korlátozást vezetnek be.

A feszültség abból fakad, hogy a nyersolaj ára kilőtt az elmúlt hónapokban, ezért egyre inkább nyílik az olló az üzemanyagok beszerzési és értékesítési ára között. A kisebb forgalmú kutak nehéz helyzetbe kerültek, Kelet-Magyarországon van olyan töltőállomás, ahol legfeljebb 10 liter gázolajat adnak el egy autósnak. A kihelyezett tájékoztatón az üzemeltető arról írt, azért van ez a szabály, mert az ársapka miatt literenként 8,3 forint veszteség éri őt minden egyes tankolásnál – számolt be erről az RTL Híradó.

Máshol 24 óra alatt legfeljebb 250 liter üzemanyagot adnak el, vagyis ott most naponta csak 6 gépjárművet lehet teletankolni. Egy harmadik benzinkút ajtaján arról írnak, hogy a kormány szerintük a kereskedőkkel fizetteti meg az árstop árát, amit nem tartanak elfogadhatónak.

A Holtankoljak.hu ügyvezetője, Bujdos Eszter azt nyilatkozta az RTL-nek, ha tovább drágul a nyersolaj ára, akkor akár több száz töltőállomás dönthet a bezárás mellett kényszerűségből. A kivéreztetett töltőállomások üzemeltetésére egy másik szolgáltatót jelölhet ki a kormány, de Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára arra figyelmeztet, hogy egy ilyen kútátadás a gyakorlatban szinte kivitelezhetetlen a rengeteg papírmunka miatt.

Közben az adóhatóság honlapján megjelent egy tájékoztató arról, mi a teendője az üzemanyag-kereskedőnek akkor, ha fel akarja függeszteni a tevékenységét.