2022. február 12. | 19:31

A kormány meghosszabbítja a hatósági ársapkáról szóló rendelet érvényességét.

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton bejelentette, hogy a magyar kormány nem engedi kivezetni a hatósági üzemanyagárakat a belföldi töltőállomásokról február 15-e után. A 95-ös oktánszámú benzin és a sima gázolaj esetében további három hónapig, vagyis május közepéig megmarad a 480 forintos árplafon, ezen termékek literjéért nem kérhetnek el többet a kereskedők.

Kútoszlop

Ez a lépés a forgalmazókat érinti igen érzékenyen, hiszen a nettó beszerzési és a nettó bevételi ár között folyamatosan nyílik az olló, mivel a nyersolaj ára kilőtt az utóbbi hónapokban, ennek okairól ebben a cikkben írtunk részletesen. Az autósok örülhetnek, hiszen így nem drágul a tankolás a nem prémium üzemanyagok esetében.

Orbán Viktor miniszterelnök sokáig kivárt a döntéssel, az utolsó pillanatig mehetett a vita arról, hogy mit kezdjenek a kialakult helyzettel. A választások előtt kockázatos lett volna lemondani az ársapkáról, sok szavazót veszíthetett volna azzal a kormánypárt, ha április előtt hagyják kilőni az üzemanyagárakat. A helyzet viszont hosszú távon nem lesz fenntartható, minden bizonnyal még idén elköszönhetünk az árstoptól, ha ez megtörténik, akár 700 forintra is módosulhat a benzin ára – annak függvényében, hogy meddig emelkedik a nyersolaj hordónkénti ára.