Az autóipari mérnökök szerint gyorsabb ütemben kellene zöldebb autókra váltani

Közzétéve:
2019-07-22, 06:08

A bolygó megmentéséről van szó.

Társszerző: Hajdu Balázs

A világ autóipari mérnökei szerint gyorsabb ütemben kell lecserélni a belsőégésű motorral működő autókat, ha szeretnénk a levegőminőséget javítani.

„A jelenlegi autóflotta lecserélésének célja, hogy tisztább levegőt szívhassunk. Szerintem az autóiparnak fel kell gyorsítania a folyamatot” - mondta Paul Mascarenas, a 200 ezer autóipari mérnököt tömörítő FISITA (Autóipari Mérnökök Társaságának Nemzetközi Szervezete) igazgatótanácsának elnöke.

zöld autó

Mascarenas korábban a Ford európai részlegénél állt vezető mérnöki beosztásban. Véleménye szerint 10-15 évbe is telhet, amíg tisztább alternatívákra cseréljük a mostani autókat. Ez a folyamat akkor is ilyen hosszú időt venne igénybe, ha az elektromos autók széles kínálatban, és ingyen lennének elérhetők.

„Lesz néhány korlátozás, például az új autók kínálatát illetően. Egyelőre nem világos, mikor oldják fel ezeket. Jelenleg azt sem tudjuk, mikorra tudjuk elérni az 1-1,5 millió alternatív energiával hajtott autót. Talán 2040-re reális cél lehet” - tette hozzá Mascarenas.

Az Európai Uniós országok kormányai be kívánják tiltani a kizárólag belsőégésű motorral felszerelt autókat 2040-re, illetve 2030-ig jelentősen csökkenteni szeretnék azok számát. A brit kormány az új autóvásárlás 50-75%-át elektromos járművekkel képzeli el. A FISITA vezérigazgatója, Chris Mason jelentős kihívásnak nevezte az átállást. Az alternatív meghajtású autók társadalmi elfogadottságától és a növekvő kereslettől várnak áttörést, nem igazán bíznak a politikusok meggyőző erejében.

A világ autógyártóinak egy része erőteljesen dolgozik a hibrid és elektromos kínálat fejlesztésén. Te vennél alternatív meghajtású autót?

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Lencsevégre kapták a Tesla kamionját
2017. október 05.
A nyilvános bemutató előtt sikerült lekapni a Tesla futurisztikus kamionját - ráadásul teljesen álcamentesen!
9 kérdés a magyar autógyártás hőskorából!
2018. február 25.
A magyar autógyártás hőskora a gőzkocsival kezdődött a 19. század végén. Legújabb kvízünkben 9 kérdés szerepel ebből a korszakból!

További hírek