2022. június 27. | 11:04

Június 30-án megszűnik a meghosszabbított veszélyhelyzet.

A koronavírus-járvány miatt életbe léptetett veszélyhelyzet alatt, 2020. március 11. és 2022. május 31. között közel egymillió személyautó műszaki vizsgája járt le Magyarországon. Bár a járvány idején lejárt műszaki vizsgákat június 30-ig meg kell meghosszabbítani, vagy időpontot kell kérni egy hivatalos vizsgaállomáson, ám ezt a tulajdonsok 12,5 százaléka halogatja – derül ki a Carnotie autókezelő platform adataiból.

A European Car Data House által üzemeltetett  webes és mobilos alkalmazás MTI-hez eljuttatott közleményében felhívják a figyelmet, hogy az érintetteknek érdemes élniük a szakminisztérium által nemrég bejelentett újabb könnyítéssel, ugyanis júliustól az igazoltató rendőr elveszi az érvényes műszaki vizsga nélkül közlekedő autók forgalmi engedélyét.

forgalmi engedély
Kép: Alapjárat

Július 1-től a lejárt forgalmi engedéllyel rendelkező autók főszabály szerint már nem vehetnek részt a közúti forgalomban – figyelmeztetett a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM). Azonban azok, akik június végéig időpontot foglalnak a műszaki vizsgáztatáshoz, a vizsga napjáig, de maximálisan 30 napig még szabályosan használhatják járművüket.

A TIM tájékoztatásából az is kiderül, hogy a veszélyhelyzet alatt lejárt forgalmi engedélyek 85 százalékát már megújították a tulajdonosok.

A Carnotie autósok számára készült, az autó használatát és üzemben tartását elősegítő webes és mobilos alkalmazás. Az oldal használatával egy helyen tárolható az autóhoz kapcsolódó minden fontos adat, dátum és költség. A platformon jelenleg 20 ezer felhasználó kezeli járműveit.

Nyitókép: Alapjárat