A rendőrség munkatársai megbízhatósági vizsgálatnak vethetik alá a jövőben a műszaki vizsgabiztosokat (meg a kórházi beszerzőket és a közbeszerzési ügyintézőket is). A rendőrség jogkörét az a salátatörvény-tervezet bővítené ki, amit nemrég nyújtottak be a parlamentnek.

A javaslat szövegezése szerint a megbízhatósági vizsgálat köre a jövőben kiterjedne a jármű műszaki megvizsgálásával, illetve környezetvédelmi felülvizsgálatával összefüggő ügyekre. Magyarán a rendőrök rászállhatnak a vizsgabiztosokra és a vizsgaállomásokra.

Az indoklás szerint a vizsgabiztosok a közlekedési hatóság kormánytisztviselői jogviszonyban álló tagjai, ennélfogva korrupciós nyomásnak vannak kitéve, ezért szükséges a fokozott ellenőrzésük, egészen konkrétan a megbízhatóságuk vizsgálata.

A rendőrök (hatósági megfigyelők) az ellenőrzés során pénzt, vagy egyéb értéktárgyat is elhelyezhetnek a megfigyelt vizsgabiztos környezetében, azaz csapdát állíthatnak neki. Ha az illető belesétál a csapdába, vagyis kiderül, hogy korrumpálható (lefizethető, megvesztegethető), akkor igen nagy bajba kerülhet.

Ugyanebben a javaslatcsomagban szerepel egy másik fontos beterjesztés, ami közvetlenül érinti az autósokat: a jövőben a járművezetőknek nem kell majd feltétlenül maguknál tartaniuk a jogosítványt és az általuk használt jármű forgalmi engedélyét.