A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Terrorelhárítási Központtal (TEK) összefogva lecsapott arra a „vizsgamaffiára”, amely Pomázon tevékenykedett hosszú évek óta. A szervezet irtózatos túlárazások mellett végezte el az autók gyors vizsgáztatását.

A szóban forgó vizsgaállomás egy NKH-bázis volt, amely felár ellenében lerövidítette a várakozási időt. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a legálisnak számító napi vizsgáztatási normát kb. megduplázták, rengeteg járművet soron kívül vizsgáztattak az amúgy hivatalos állomáson.  

A vizsgáztatás egyik típusa a honosítás, ez a külföldről behozott autókra vonatkozik. A Nemzeti Közlekedési Hatóságnál ez a folyamat 8 ezer forintba kerül (ha érvényes a kocsi külföldi műszaki vizsgája). Pomázon ennek az összegnek minimum a duplája volt az alsó határ, 20-30 ezer forint körüli tarifákról lehetett hallani. A 30-40 napos várakozási idő is lerövidült 1-2 napra.

Átvizsgálnak egy autót a műszaki vizsga során

A hagyományos műszaki vizsga (amelyre ugyebár kétévente kerül sor) egy sima vizsgaállomáson átlagosan 30-40 ezer forintba kerül. Pomázon viszont nem ez volt a helyzet, ott 60-65 ezer forintért cserébe tolták át az autókat a vizsgán.

A kormány megpróbált fellépni az autónepperek ellen, de az autóimportot nem lehetett betiltani, hiszen Magyarország is tagja az Európai Uniónak. Viszont szigorodott a napi vizsgáztatási limit, ezért a pomázi vizsgamaffia növelt az árakon. Attól a ponttól kezdve nem volt ritka, hogy akár 100 ezer forintot is elkért a maffia attól az illetőtől, aki hamar túl akart esni a kötelező vizsgán.

Ennek most vége lett, minden bizonnyal egy másik vizsgaállomás elégelte meg a dolgot, és felnyomta a pomáziakat.

További érdekes hírek az autóipar világából hírműsorunkban: