Fehéroroszország vezetője bosszút áll azért, amiért a nyugati szponzorok nyomására megfosztották országát a jégkorong-világbajnokság rendezési jogától. Alekszander Lukasenka utasítására a fehérorosz kormány betiltotta a Škoda, a Liqui Moly és a Nivea termékek értékesítését az országban.

Lukasenka azt mondta, hogy a döntés „a nemzeti érdekek védelme érdekében történt, figyelembe véve a fehérorosz néppel szembeni barátságtalan fellépést”. Május 5-től a fehéroroszok nem vásárolhatnak a három vállalat által gyártott termékeket, amelyek mindegyike szponzora a közelgő jégkorong-világbajnokságnak. Ezek a cégek azzal fenyegetőztek, hogy visszalépnek, amennyiben Minszk nem kerül ki a képletből.

A vállalatok így döntő szerepet játszottak abban, hogy a Nemzetközi Jégkorong Szövetség biztonsági okokra hivatkozva megfosztotta Fehéroroszországot a világbajnokság rendezési jogától. A nemzetközi szövetség úgy döntött, hogy Lettország fővárosában, Rigában rendeznek meg minden mérkőzést (a két ország eredetileg közösen rendezte volna az eseményt).


Kép forrása: Russia Daily News

Korábbi közleményében a Škoda azt írta, hogy 28 éve a legfőbb partnere a rendezvénynek, amire nagyon büszke, de emellett minden emberi jogot tiszteletben tart és támogat, ezért nem tud szemet hunyni afölött, ami Fehéroroszországban zajlott/zajlik. Az ellenzék azzal vádolja a fehérorosz vezetőt, hogy manipulálta a legutóbbi elnökválasztást, hogy hatalmon maradhasson, az eredményhirdetés után az emberek kivonultak az utcákra tüntetni. Az ENSZ beszámolója szerint az ellenzék rendszerszintű elnyomása és az emberi jogok sárba tiprása azóta is folyamatosan tetten érhető az országban.

A tilalom életbe lépése előtt szinte lehetetlen volt Nivea termékeket találni a fehérorosz boltokban. A fehérorosz vámhatóság megerősítette, hogy a termékeket többé nem árusítják az országban, de azt mondta, hogy továbbra is engedélyezi a máshol vásárolt Nivea termékek behozatalát. Új vagy használt Škoda gépkocsit azonban nem lehet majd bevinni az országba. Az autógyártó csehországi központjának szóvivője megerősítette, hogy a fehérorosz kormány általános importtilalmat rendelt el.

„A helyzet tisztázásáig a fehéroroszországi helyi importőrünk 2021. május 5-től további értesítésig leállítja az új autók értékesítését" – mondta a szóvivő.