A brit rendőrség úgy döntött, hogy néhány járőrkocsit szivárványszínűre fest. A szervezet ezzel a lépéssel az LMBTQ-közösséghez tartozó embereket kívánja arra ösztönözni, hogy tegyenek feljelentést az online gyűlölet-bűncselekmények (angolul: hate crime) miatt. A fejleményre azután került sor, hogy a transznemű közösség egyre több gyűlölet-bűncselekményről tett panaszt az Egyesült Királyságban.

Augusztus 10-én a brit rendőrség hivatalos Instagram-fiókja osztott meg egy videót, amelyben arról tájékoztatták a közvéleményt, hogy a járőrkocsik egy részét szivárványszínűre festik. Julie Cooke rendőrfőnök-helyettes azt mondta, hogy a szivárvánnyal és más Pride-jelképekkel díszített járművek a rendőrség gépjármű-flottájának részét képezik és napi szinten használatban lesznek a jövőben.

Szivárványos rendőrautó
Kép forrása: Twitter

„Néha az emberek azt kérdezik tőlünk, hogy ezt mégis hogy engedhetjük meg magunknak? Egyes hangok szerint nem helyes pénzt költeni arra, hogy szivárványt tegyünk egy autóra. Az igazság az, hogy az átfestésekkel járó költségek nem magasak, de ennek a szimbólumnak a látványa nagy hatást gyakorolhat az emberekre. A szivárványos járőrkocsikkal az LMBTQ és az alulreprezentált közösségek mellett szeretnénk kiállni” – tette hozzá Cook, aki nem mellékesen a brit rendőrkapitányok tanácsának (NPCC) LMBTQ-ügyekért felelős vezetője, nem meglepő, hogy támogatta az ötletet.

Egyelőre nem tudni, hogy pontosan hány rendőrautót fognak szivárványszínűre festeni az Egyesült Királyságban. A kezdeményezés miatt rengeteg bírálat érte a brit rendőrséget, a beszámolók szerint a leghangosabb kritikusok azzal érvelnek, hogy a rendőrség nem a valódi bűncselekmények, például a késeléses támadások és a nemi erőszak elleni küzdelemre összpontosít, hanem az internetes hozzászólásokon alapuló, „nem bizonyított” gyűlölet-bűncselekményekre vonatkozó állításokra.

Harry Miller egykori rendőrtiszt, a Fair Cop nevű kampány kezdeményezője is hangot adott a nemtetszésének. Elmondta, hogy a rendőrség a késeléses bűncselekmények ellen nem lép fel egyedi járőrautókkal, pedig az esetszámok alapján lépni kellene az ügyben. Miller úgy látja, hogy a hatóság politikai állásfoglalást tett a szivárványos kocsikkal, miközben az lenne a feladata, hogy kivételezés nélkül támogasson mindenkit, politikai hozzátartozástól függetlenül.