Az új autó illata veszélyesebb lehet, mint gondolnád

Közzétéve:
2021-02-22, 11:26

A kaliforniai Riverside Egyetem tanulmánya szerint az illatot eredményező gázkibocsátás káros lehet az egészségre.

Az új autók olyannyira jellegzetes, sokak által kedvelt illatot árasztanak, hogy az élményt visszaidéző légfrissítőket is lehet kapni a piacon. A kaliforniai Riverside Egyetem legfrissebb kutatásából azonban kiderül, hogy a jelenségnek akár egészségkárosító hatásai is lehetnek.

Az új autó illata ugyanis a jármű belső terében használt vegyi anyagok által kibocsátott gázok egyvelegeként jön létre. Az Aalekhya Reddam és David C. Volz egyetemi kutatók által jegyzett tanulmány azt vizsgálta, mely ponton válik egészségre veszélyessé az ismert rákkeltő anyagoknak való kitettség. A kutatók az ingázók utazási idejét, valamint a korábbi tanulmányokban szereplő, autókban észlelt vegyi anyagok szintjét vették alapul. Az eredmények szerint a benzol és a formaldehid számítanak a legveszélyesebbnek, melyek belélegzése már 20 perc után meghaladja a biztonságos szintet, a kaliforniai egészségügyi hatóságok megítélése alapján. Az egészségkárosodás a járműben töltött idő hosszabbodásával egyenes arányban növekszik.

Mindkét vegyi anyag szerepel a kaliforniai hatóságok által kiadott, ismert rákkeltő anyagokat tartalmazó listáján. A tanulmány szerint a San Fransciscóban és Los Angelesben élők nagy eséllyel több mint 10 százalékkal átléphették a benzollal és formaldehiddel kapcsolatos veszélyességi határértéket, mint a többi vizsgált terület lakói.

orrát fogó, autót vezető nő

Mindazonáltal érdemes megjegyezni, hogy azért, mert egy anyagot a karcinogének listáján szerepeltetnek, még nem biztos, hogy az minden egyén egészségére negatív hatással bír. A károsodás a belélegzett anyag mennyiségén, valamint az adott személy kitettségének mértékétől is függ. Mindezek következtében adódik a kérdés: mit lehet tenni a kockázatok csökkentése érdekében? Ebben a tekintetben az autógyártók térfelén pattog a labda, hiszen az ő feladatuk, hogy kevésbé veszélyes anyagokat használjanak a járművekben.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Ebből valami komoly lesz! Érkezhet az elektromos ezüstnyíl?
2018. július 06.
A Mercedes egy sajtónap keretében mutatta be az EQ tanulmányautójának várható formavilágát.
NFT eVTOL  Aska repülő autó tanulmány
2019. június 16.
A vállalkozás olyan repülő autón dolgozik, amit állítólag bárki megengedhet majd magának

További hírek