A Brexit következményeként komoly problémákkal kell szembenézniük a briteknek, ugyanis a szigetországból jelenleg közel 100 ezer teherautósofőr hiányzik a lakossági szükségletek ellátásához. Ezeket az állásokat jellemzően külföldi bevándorlók látták el, akik a szigorúbb munkavállalási szabályok miatt már nem akarnak az Egyesült Királyságban dolgozni.

A munkaerőhiány a megfelelő élelmiszerellátásra is negatív hatással van, a britek pedig nemes egyszerűséggel pánikvásárlásba kezdtek az elmúlt napokban. Ennek hatására hiánycikké vált az üzemanyag is, mivel ilyenkor mindenki többet tankol a kelleténél, sőt, olyanok is ellátogatnak a töltőállomásokra, akiknek ez nem éppen létszükségletük.

tankoló autó Swansea városában

Az üzemanyaghiány miatt ugrásszerűen megnőtt az elektromos járművek iránti érdeklődés. Az Auto Trader Group online kereskedés adatai szerint ebben a hónapban közel kétszer annyian keresték a villanyautókat, mint augusztusban. Az öt leggyakrabban megtekintett új és használt autó között négy elektromos volt, az első két helyen a Hyundai Ioniq 5 és a Ford Mustang Mach-E álltak.

„Ez a hirtelen ugrás azt mutatja, hogy az emberek már nem csak egyszerűen kacérkodnak az elektromos autók gondolatávál, hanem aktívan keresik a vásárlási lehetőségeket. A készleten lévő villanyautókkal rendelkező kereskedők különösen jól járhatnak ezen a héten” – mondta Ian Plummer, az Auto Trader kereskedelmi igazgatója.

A Google keresési adatai alapján elmondható, hogy 2021.09.25-én valóban lényegesen megugrott az elektromos autók iránti érdeklődés az Egyesült Királyságban. Az átlagos kb. 50-es érték helyett, az adott keresési kifejezés népszerűsége a duplájára emelkedett.

google trends adatok