szombat - 2023. szeptember 23.
19.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 660 Ft
100 711 Ft
D 681 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Bekeményít a tél, felhívást tett közzé a Magyar Közút

2022. január 22. | 01:18

Fontos szabály kapcsán készítettek videót.

Jelenleg is számos településen havazik a Dunántúlon. Szombaton hajnalban és a reggeli órákban is eshet még a hó a Dunántúlon és a déli megyékben is. Kisebb hózáporokra az ország többi részén is lehet számítani.

Az Időkép előrejelzése szerint a déli megyékben mindenütt kell számítani legalább 1-2 centiméternyi friss hóra, míg a Dunántúl jelentős részén 2-3 centiméternyi havazásra is van kilátás. Veszprém, Ajka és Pápa térségében akár 5-8 centiméternyi hó is hullhat.

A Magyar Közút ennek kapcsán közzétett egy posztot az Instagramon. Felhívják az autósok figyelmét, hogy a KRESZ szabályainak megfelelően járják el, mely szerint a hókotrókat szigorúan tilos megelőzni, továbbá a munkagépektől megfelelő követési távolságot kell tartani.

KRESZ 42. § (5)
(...) hó eltakarítást végző és figyelmeztető jelzést használó járműveket tilos megelőzni.
Az ilyen gépjárművek mögött a követési távolságot fokozott óvatossággal kell megválasztani.

A közutasok konvojban végzik a hóeltakarítással és a síkosságmentesítéssel kapcsolatos munkákat a gyorsforgalmi utakon. A belső sávban haladó munkagép megy elöl, jobbra tőle kissé lemaradva követi a másik hókotró, így tolják le a havat közös erővel. A járművek között csak akkora a távolság, hogy ne kerülhessenek közlekedők közéjük, mégis vannak, akik megpróbálnak elsurranni közöttük.

Csúcskategóriás okostelefonok megfizethető áron?! F1: Russell a címért, Cunoda a dobogós helyekért harcolhat 2022-ben

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!