2021. október 25. | 13:43

Bekövetkezik az, amire már jó ideje számítani lehetett.

Október 27-én a 95-ös benzin átlagára is átlépi az 500 forintos határt Magyarországon. A hét közepén a gázolaj átlagára nem változik, olvasható a Holtankoljak.hu oldalon megjelent közleményben.

A Brent típusú olaj ára továbbra is emelkedő tendenciát mutat. A hordónkénti ár a múlt hét elején 85 dolláron nyitott, és már a 86 dolláros szintet közelíti. Sajnos a forint még mindig gyengélkedik a dollárral szemben, a napokban már a 313 forintos szintet is elérte az árfolyam.

Az üzemanyagárak a környező országokban is emelkednek, Horvátországban már a befagyasztásukról döntöttek, így akarják az országhatárokon belül tartani a vásárlóerőt. A magyar kormánynak egyelőre nincs szándéka belenyúlni az árképzésbe, Gulyás Gergely miniszter szerint elsősorban azért nem, mert „a benzinárat külgazdasági és makrogazdasági folyamatok befolyásolják”.

A kormány korábban hozott egy döntést, melynek értelmében a kőolaj árának emelkedésével párhuzamosan csökken a jövedéki adó. Gulyás kijelentette, hogy ennek köszönhetően a magyar üzemanyagárak még így is a legolcsóbbak Európában, ezért mutatnak passzivitást a témában. Aztán hozzátette, hogy folyamatosan figyelik a benzinárat, és ha szükséges, mindig tudnak újabb intézkedéseket hozni.

Az átlagárak az alábbiak szerint alakulnak a hét közepétől:

  • 95-ös benzin: 501 Ft/liter 
  • Gázolaj: 512 Ft/liter 

Holtankoljak.hu