2021. október 22. | 12:56

De ha szükséges, akkor mindig lehet újabb intézkedést hozni, mondta Gulyás Gergely a legutóbbi kormányinfón.

Az október 21-én megtartott kormányinfón az ATV megemlítette, hogy a 95-ös benzin átlagára lassan átlépi az 500 forintos határt idehaza, ennek kapcsán a horvátországi helyzet is szóba került. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a tévécsatorna kérdésére elmondta, hogy a magas üzemanyagárakkal kapcsolatban egyelőre nem hozott döntést a kabinet.

Gulyás Gergely a magas infláció kapcsán azt fejtegette, hogy reményeik szerint a jegybank képes lesz kezelni a pénzromlást a monetáris politika eszközeivel. A kormány úgy kalkulál, hogy az infláció átmeneti lesz, mivel a gazdaságélénkítés inflációs hatással jár, de ez nem egy hosszabb távú folyamat. A miniszter szerint a jelenség okát főleg a gazdaság mélyrétegeiben kell keresni.

A kormánypárti politikus hozzátette, a rendkívül magas üzemanyagárak miatt egyelőre nem lép a kormány, elsősorban azért nem, mert „a benzinárat külgazdasági és makrogazdasági folyamatok befolyásolják”. Gulyás elsősorban a dráguló nemzetközi olajárat teszi felelőssé a magyar kutakon tapasztalható drágulásért, hiszen ma már több mint 80 dollárba kerül egy hordónyi nyersolaj.

A legutóbbi kormányinfón az is elhangzott, hogy a kormány korábban már hozott segítő intézkedést, ezen a ponton az a döntés került szóba, melynek értelmében a kőolaj árának emelkedésével párhuzamosan csökken a jövedéki adó. Gulyás szerint ennek köszönhetően a magyar üzemanyagárak még így is a legolcsóbbak Európában, ezért jelenleg az országvezetés nem tervez egyéb intézkedést.

Ezt követően a miniszter leszögezte, hogy természetesen folyamatosan figyelik a benzinárat, és ha szükséges, mindig tudnak újabb intézkedéseket hozni.