péntek - 2023. január 27.
0 °C
erős felhőzet
alapjarat.hu logo
95 630 Ft
100 674 Ft
D 692 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Betelt a pohár, komoly szigorításokra számíthatnak az e-rolleresek Párizsban

2021. december 02. | 09:06

A francia fővárosban nagyjából 15 000 e-roller bérelhető jelenleg, amikhez még hozzájönnek a magántulajdonban lévő példányok.

Egy nagy vihart kavaró, és sajnos halálos kimenetellel járó baleset után a párizsi városvezetés úgy döntött, hogy komolyan szigorít az elektromos rollerek használatára vonatkozó szabályokon.

Nyár elején nagy sebességgel gázoltak el egy 31 éves járókelőt a Pont au Change közelében, aki egy barátjával sétált a Szajna mentén. Az elektromos rolleren ketten utaztak, akik megállás és segítségnyújtás nélkül siettek el a helyszínről. A közelben szolgálatot teljesítő folyami rendőrök igyekeztek a nő segítségére, a szívét sikerült is újraindítaniuk, de a hölgy a kórházba szállítását követően belehalt súlyos fejsérüléseibe.

A baleset után 10 nappal a rendőrség megtalálta a gázolót, a roller vezetőjét (egy ápolónőt), valamint a társát is elfogta a hatóság. Az ügyészség emberölés, valamint segítségnyújtás elmulasztása miatt indított eljárást. A júniusi esettel az e-rollerrel okozott halálos balesetek száma háromra emelkedett a francia fővárosban, a pohár pedig most telt be, a városvezetés a hírek szerint meglehetősen komoly szigorításokon dolgozik.

Első lépésben a gyalogosoktól hemzsegő zónákban csökkentik 10 km/órára az elektromos rollerek maximális sebességét. A sebességlimit betartásáról a rollerek üzemeltetőinek kell gondoskodniuk. A döntéshozók a járdán közlekedő, az utast szállító, valamint az ittasan közlekedő e-rolleresekkel szemben is fel kívánnak lépni, és az eddigieknél komolyabb szankciókra számíthatnak azok, akik a járműveket a járdán, ill. úttesten gondatlanul hátrahagyják, akadályozva ezzel a közlekedés folytonosságát.

A francia fővárosban nagyjából 15 000 e-roller bérelhető jelenleg, amikhez még hozzájönnek a magántulajdonban lévő példányok. A párizsi városvezetés azzal is fenyegetőzött, hogy betilthatja az e-rollerek közlekedését, amennyiben a szigorítások nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket.

Az elektromos hatótávnál egyelőre fontosabb a megfizethetőség, mondja a Toyota Az új Mercedes-Maybach koncepció egy off-road luxus villanyautó

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!