2023. október 30. | 17:14

Az indoklás szerint az önvezető járművek nem elég biztonságosak a közösségi használathoz.

Felfüggesztette a Cruise vállalat által üzemeltetett robottaxik működési engedélyét a Kalifornia Állam Gépjárműosztálya. A hatóság közleményében a legfőbb indokként az szerepel, hogy az önvezető járművek nem elég biztonságosak a közösségi használathoz.

Szintén problémaként rótták fel, hogy a gyártó valótlan információkat közölt az önvezető technológia biztonsági szintjével kapcsolatban, a taxik további működtetése pedig szükségtelen mértékű kockázatot jelent a közlekedés többi résztvevőjére nézve.

A vezető nélküli személyszállítók teszteléséhez San Francisco biztosította a környezetet. A kaliforniai hatóság közleményének megjelenését követően a Cruise bejelentette: felfüggeszti az önvezető autókkal kapcsolatos tevékenységeit a városban.

A helyi képviselők már akkor tiltakoztak az ötlet ellen, amikor a Cruise és versenytársa, a Waymo is engedélyt kapott a robottaxik tesztelésére. Az aggodalmuk nem bizonyult alaptalannak, elég gyakran olvashatunk az önvezető járművek részvételével bekövetkezett balesetekről, forgalmi akadályokról.

Néhány hónap leforgása alatt a Cruise személyszállítói kétszer is autóbusszal ütköztek, előbbi kapcsán a vállalat egy komoly visszahívás mellett döntött.

Idén nyáron néhány felhasználó büszkén tette közzé, hogy intim együttlétek céljából vette igénybe a sofőr nélküli taxikat San Franciscóban. Ez még talán nem elegendő indok a járművek betiltása mellett.

A hónap elején egy cserbenhagyás miatt is a hírekbe került a Cruise egyik autója. Hozzá kell tenni, hogy az úton átkelni szándékozó gyalogost egy emberi sofőr által vezetett kocsi ütötte el, a hölgy ezután került a robottaxi útjába. Az önvezető autó is áthajtott az áldozaton, aki súlyos sérüléseket szenvedett.  

„Az esetet a közlekedési osztály vizsgálja. Sajnálatos módon emberi mulasztás, egy cserbenhagyás történt. Az önvezető autónk észlelte a veszélyt, vészfékezett, majd oldalra húzódott, hogy elkerülje a komolyabb bajt. A gyalogos sajnos a jármű elé került, és annak teljes megállásig az autó tolta őt maga előtt. Lélekben az áldozattal vagyunk, gyors és teljes felépülést kívánunk neki” – áll a Cruise vállalat közleményében.

Kalifornia Állam Gépjárműosztálya bekérte a robottaxi fedélzeti kamerájával készített felvételeket, ám ezt a Cruise egyelőre nem bocsátotta rendelkezésre, ahogy az autó mozgásáról szóló jelentéssel is adósak maradtak.

Az Amerikai Közlekedésbiztonsági Felügyelet is vizsgálatot folytat az önvezető járműveket tesztelő vállalat ellen, miután panasz érkezett feléjük, mely szerint a Cruise autói nem kellő körültekintéssel kezelik a gyalogosokat.

Cruise