Betiltottak egy Volkswagen reklámot az Egyesült Királyságban – nemi sztereotípiák hirdetése miatt

Közzétéve:
2019-08-16, 09:58

Jogos az aggodalom, vagy túlérzékenységről van szó? Nézd meg a videót, és döntsd el!

Társszerző: Hajdu Balázs

A Volkswagen forgatott egy új reklámfilmet, melyet az eGolf népszerűsítésére szántak az Egyesült Királyságban. Egy 30 másodperces videóról van szó, mely hétköznapi és különleges helyzeteket mutat be. Látható benne egy kempingező ember, egy szendvicset készítő személy, valaki, aki éppen a mosást indítja be, néhány kísérletező ember egy űrállomáson, egy ember távolugrás közben, illetve egy illető, aki egy parkban ül egy padon, egy babakocsi mellett.

VW eGolf reklám részlete

A reklám mottója: ha megtanulunk alkalmazkodni, fantasztikus dolgokat érhetünk el. Egyszerű és egyértelmű hirdetésnek tűnik. Van benne bármi kivetnivaló?

Nos, a CNN szerint igen. A hírek szerint az Egyesült Királyság Hirdetési Szabványok Ügynöksége betiltotta a videót a szigetországban, mivel az sértő nemi sztereotípiákat erősít meg. Nagy-Britanniában idén júniusban léptek életbe az erre vonatkozó legfrissebb jogszabályok. A 4.9-es cikkely a következőket mondja ki:

„A marketing- és reklámanyagoknak tilos olyan nemi sztereotípiákat tartalmazniuk, melyek károsak, vagy széleskörben sértők lehetnek.”

Ahhoz, hogy felfedezd az esetlegesen sértő tartalmakat, egy kicsivel részletesebb leírásra van szükség. A reklámfilmben ugyanis egy kempingező férfi, egy szendvicset készítő nő látható, a mosást egy nem azonosított személy indítja be (a képen látható kar inkább női jellegű), férfi űrhajósok dolgoznak az űrállomáson, egy amputált lábú férfi hajtja végre a távolugrást, a babakocsi mellett pedig egy nő ül a padon. A férfiakat és a nőket tehát lényegesen különbözően ábrázolják, ami valóban sztereotípiákat erősíthet meg.

A kérdés politikai vonatkozásába természetesen nem kívánok belemenni. A YouTube videómegosztón kommentháború alakult ki: a reklámot védelmezők szerint semmi különösről nincs szó, a felvételek a való életből vett helyzeteket mutatnak be. Akkor a való élet is sztereotípiákra épül?

A téma rendkívül kényes és megosztó. Ha van tisztelettudó és kulturált véleményed, írd meg hozzászólás formájában!

Kapcsolódó írások

Egy Beetle pick-up alapokon – V6-os bogár tuning
2018. szeptember 04.
Német bódé, amcsi alvázzal és motorral egy kanadai fanatikus keze nyomán.
2020-ra megérkezik a hibrid VW Golf GTI
2017. január 31.
A következő generációs Volkswagen Golf GTI elérhető lesz hibrid hajtással is

További hírek