Betonkorlátnak ütközött egy Tesla

Közzétéve:
2019-03-29, 01:43

A Tesla szerint az ütközés részben az önvezető rendszer, részben a sofőr hibája volt

Társszerző: Hajdu Balázs

Az elmúlt hónapokban bebizonyosodott, hogy a Tesla vezetéstámogató rendszere számos potenciális baleset elkerülésében nyújtott segítséget. Az út vonalvezetésének változása azonban ezúttal megtréfálta egy Model S rendszerét.

Az elektromos szedán éppen egy autópályán haladt az Egyesült Államokban. Az úton építési munkálatok zajlottak, így a sáv egy kicsit leszűkült. Ha a figyelmesen nézed a sávot, jól látható egy sárga felfestés, a betonkorlát mentén. Az Autopilot rendszer viszont nem vette figyelembe a megváltozott körülményeket. Ennek eredménye lett a betonból készült határolóelemmel való koccanás.

Az autón keletkezett egy komoly horpadás, megsérült a festés és a bal első kerék. Ha a sofőr odafigyelt volna az útra, ahelyett, hogy teljes mértékben a félautomata rendszerre hagyatkozott, az ütközés könnyedén elkerülhető lett volna. Nem ez az első alkalom, hogy egy Tesla az autópályán lévő betonkorlátnak ütközött. Egy hónappal ezelőtt egy Model 3-mal történt meg ugyanez. Annál a balesetnél még nem egyértelmű, hogy az Autopilot rendszer használatban volt-e az ütközés idején. 

A neve ellenére, az Autopilot nem teljesen önvezető rendszer. Az autó működéséhez hozzá tartozik egy sofőr, aki figyeli az utat, és közbeavatkozik, ha szükséges. Ez egy lényeges üzenet, melyet már számtalanszor hangsúlyoztak. A mellékelt ábra – illetve videó – szerint nem elégszer.

Tesla kormánya
A Tesla Autopilot rendszere messze van a tökéletestől, az autót vezető sofőrről is hasonlókat lehet elmondani

Forrás:

Kapcsolódó írások

Ne engedd el a kormányt vezetés közben! Igen, egy Teslában se!
2018. február 12.
Újabb balesete volt egy Tesla Model S-nek, ami miatt az amerikai cég ismét figyelmeztette autói tulajdonosait, hogy ne engedjék el menet közben a kormányt.
Tesla Model 3
2019. május 22.
Még időpontot is foglal neked a szerelőnél a Tesla legújabb kiegészítője
Tesla Roamer lakóautó
2019. április 12.
Előreláthatólag a hónap második felében debütál a Tesla lakóautója – nyitható tető, napelemek és miegymás
Tesla Model X
2019. május 21.
A legolcsóbb Tesla technikai megoldásai szállnak át a drágább modellekbe