Az orosz-ukrán háború egyik negatív hatásaként történelmi magasságokban vannak az üzemanyagárak az Egyesült Királyságban. Egy átlagos benzines autó teletankolása mai árfolyamon 46 ezer forintnak megfelelő összegbe kerül. A britek közül sokan személygépjárművel járnak dolgozni, a magas üzemanyagárak miatt akár munkahelyváltásra is kényszerülhetnek. A hivatásos sofőrként dolgozó Gordon például naponta közel 50 kilométert autózik a munkahelyére.

„Eljutottam arra a pontra, hogy a teljes munkaidős állásom feladásán gondolkozom. Helyette keresnék valamit, ami közelebb van az otthonomhoz, ezzel heti 30-40 fontot spórolnék az üzemanyagon. Nehéz döntés ez, mivel családom van, a benzinre költött pénzt azonban másra is fordíthatnánk” – mondta a férfi a brit Radio 1 Newsbeat riporterének.

Olivia Wales északi részén dolgozik ápolóként. Ezen a héten 1,95 fontért tankolt egy liter üzemanyagot, ami jelen árfolyamon 912 forintnak felel meg. 7 éve vezet autót, ilyen magas üzemanyagárakat még nem tapasztalt.

„Naponta fél órát vezetek a munkahelyemre, és fél órát hazáig. A közösségi nővérszolgálatot végző munkatársaim még nehezebb helyzetben vannak, hiszen ők a betegeket az otthonaikban látogatják. Ez most egy kisebb vagyonba kerül nekik” – tette hozzá a 24 éves hölgy.

A Cumbriában élő Laura szintén naponta ingázik a munkahelye és az otthona között. Elmondása alapján havonta 200 fontot költ benzinre, aggódik a mostanában látott tendenciák miatt, a megnövekedett kiadások pedig bizonytalanságot okoznak az életében.

Idén márciusban a brit kormány jelentősen csökkentette az üzemanyagokra vonatkozó adót. A lépés a jelek szerint egyelőre nem hozta meg a várt eredményt, a benzinkutakon továbbra is rengeteg pénzt hagynak ott az autósok.

Nyitókép: Pixabay