2023. november 03. | 02:06

Megszólalt a Mol elnök-vezérigazgatója az áremelés kapcsán.

A jövedékiadó-emelés miatt 2024. januárjától 41 forinttal fognak többe kerülni az üzemanyagok. A drasztikus áremelkedés kapcsán megszólalt Hernádi Zsolt, a Mol-elnök vezérigazgatója.

Elmondta, hogy a térségben még mindig ez lesz a második legalacsonyabb jövedékiadó. Az, hogy az áremelkedés mértéke 41 forint lesz, az lényegében kőbe van vésve a szavai szerint.

“Ez egy uniós előírás, és Magyarországnak ezt teljesíteni kell” - szögezte le Hernádi Zsolt.

Kitért arra is, hogy ezt az előírást már korábban is teljesítenie kellett volna hazánknak, ám a “Covid és a háborús időszak egy kicsit elmosta ezt a problémát“. Most azonban eljött az emelés ideje.

Hernádi Zsolt határozottan azt kéri a kormánytól, hogy ne gondolkozzon mégegyszer ársapkában. Nem biztos ugyanis abban, hogy az így várhatóan kialakuló benzinturizmust logisztikailag meg tudnák oldani.

A kormány 2021. november 11-én a hazai üzemanyagárak befagyasztásáról döntött. Az intézkedés november 15-én lépett életbe, a 95-ös benzin és a normál gázolaj árát 480 forintban maximalizálták.

Az eredeti tervek szerint 2022. december 31-ig maradt volna életben a benzinárstop. Miután több helyen nem lehetett üzemanyaghoz jutni, a kormány december 6-án 23:00-tól megszüntette a benzinárstopot.

Az Egyenes Beszéd című műsorban az üzemanyagok árának emelkedése kapcsán elhangzottak ide kattintva érhetők el.

Depositphotos