2022. december 06. | 23:43

Szokatlan időpontban tartottak Kormányinfót, szerdán későn este Gulyás Gerely és Hernádi Zsolt tartott sajtótájékoztatót.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Hernádi Zsolt, a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyilvánosan Működő Részvénytársaság elnök-vezérigazgatója állt a kamerák elé a rendkívüli sajtótájékoztatón. Az esemény célja az volt, hogy bejelentést tegyenek a benzinárstop kapcsán.

"A hétfőn életbe lépett orosz kőolajszállítás tilalma és az erre vonatkozó uniós szankciók... Magyarország hiába harcolt, és hiába harcolt eredményesen, és sikerült kivételt kapnunk és mentesítést elérnünk, mégis bekövetkezett az, amitől tartottunk. A szankciók életbe lépése az elmúlt napokban mindenki által megtapasztalható módon zavarokat okoz Magyarország üzemanyag-ellátásában" - kezdte mondandóját Gulyás Gergely.

"A MOL tegnap levélben tájékoztatta az energiaügyi minisztert, hogy üzemanyag import nélkül nem tudja megoldani az ország üzemanyag-ellátását. A brüsszeli szankciók eredménye az, hogy a 480 forintos benzinárat már nem tudjuk az ország benzinkútjain a magyar családoknak a továbbiakban biztosítani" - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

"A kőolajszankciók hatályba lépése után két nappal ezért a kormány a MOL javaslatát megfogadva a benzinárstopot megszünteti. A MOL-t pedig felkérjük arra, hogy ha szükséges, akár a drágább Brent olajból származó üzemanyag-import megszervezésével is biztosítsa az ország teljeskörű üzemanyag-ellátását" - mondta el a sajtótájékoztatón Gulyás Gergely.

Hernádi Zsolt bejelentette, hogy a Mol-kutakra vonatkozó irányadó ár kedden este 23 órától 641 forint/liter a benzin, illetve 699 forint/liter a dízel esetében.

A kormány tehát nem tartotta be az ígéretét, amely szerint szeptember 17-én bejelentették: meghosszabbítják a benzinárstopot és az élelmiszerárstopot is 2022. december 31-ig. Az élelmiszerárstop kapcsán nem történt bejelentés, így az egyelőre úgy fest, érvényben marad az év végéig.

A Kormányinfó ide kattintva illetve az alábbi videón megtekinthető:

Pixabay