Dánia a benzin és dízelmotorral szerelt autók kivonását követeli az EU-tól

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2019-10-07, 11:17

Több támogatója is van a skandinávoknak.

Dánia azt szeretné az Európai Uniótól, hogy az rávegye a tagállamait a benzin és dízelmotorral szerelt autók kivonására 2030-tól. A javaslatot 10 másik ország is aláírta már.

Dánia a környezetvédelmi miniszterek luxemburgi találkozóján nyújtotta be a javaslatot. Abban biztosak lehetünk, hogy a tervezetet nem söprik majd szőnyeg alá a politikusok, az Európai Bizottság új elnökének, Ursula van der Leyennek ugyanis az egyik fő célja az, hogy Európa 2050-ig klímasemlegessé váljon.

Kipufogógáz közelről

Az EU már megfogalmazta, hogy 2030-ig 40 százalékkal kell csökkenteni a károsanyag-kibocsátást, a globális felmelegedés elleni küzdelem miatt pedig zéróra kell csökkenteni a károsanyag-kibocsátást 3 évtized alatt. A dán kormány már 2018 októberében belebegtette, hogy 2030-ig bezárólag betiltja az összes új, fosszilis tüzelőanyaggal működtetett autó értékesítését. A skandináv országnak aztán visszakoznia kellett, mert a javaslat megsértette az EU vonatkozó szabályait.

A dán klíma- és energiaügyi miniszter, Dan Jörgensen azt nyilatkozta, ha az EU nem tud megállapodni az egész Unióra kiterjedő  tilalomról, akkor Dánia azzal is beérné, ha az egyes országok maguk dönthetnének ilyen horderejű intézkedésekről.

Ha kíváncsi vagy az autós világ legújabb híreire, akkor nézd  meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Tesla Model 3 és Honda E egymás mellett, szemből
2020. november 06.
A Fiat-Chrysler után a Honda is csatlakozott a Tesla flottájához.
Telsa
2020. december 07.
Az északi országban a kitűzött céldátumig 70 százalékkal kívánják csökkenteni a károsanyag-kibocsátást.

További hírek