Nem elég, hogy a kereskedők már így is milliós kedvezményeket adtak a raktáron lévő új autókra, az értékesítőkkel szemben még a vásárlók alkupozíciója is erősebb. Hogyan tovább?

Tesla ModelX gullwing ajtók nyitva

A Vezess.hu több részletben is foglalkozik a kérdéssel, legfrissebb beszámolójuk szerint „pár nap múlva kénytelenek leszünk belekapaszkodni a home office-ban használt íróasztalunk szélébe: jönnek az áprilisi újautó-értékesítések minden bizonnyal sokkoló számai.”

A 2008-as gazdasági világválságnál is drasztikusabbnak írják le a szakértők a jelenlegi helyzetet. Akkoriban a vásárlók hiánya miatt 300 autószalonnak kellett lehúznia a rolót Magyarországon, 2 év alatt. Aki viszont előzetesen spórolt némi pénzt új autóra, az most a kedvezőnél is kedvezőbb áron juthat hozzá, a kérdés csak az, hogy a 2008-ban történtek után ezt most túlélik-e a kereskedők, avagy el kell köszönjenek az állásuktól.

Renault Clio 1,3 Tce R.S Line 2019

Több összeállítás is készült, a legújabb felsorolásban a szélesebb néprétegek által hozzáférhető árú autók szerepelnek:

  • Egy új 1,2-es Opel Astrát most például 7,5 helyett 5,1 millió forintért árulnak, Insigniát a korábbi 10 millió helyett 7 millióért már kaphatsz.
  • A Skoda Kodiaq-ért 12,22 millió forint helyett most csak 8,19 milliót kérnek.
  • Ford Mondeo 1,5-ös motorral szerelve 8,6 millió helyett 6,33 millió forintért vásárolható meg.
  • A Ford S-Max családi autó 11,77 millió forint helyett 4,1 millió forinttal kerül kevesebbe a válság idején, míg a 2,0 literes motorral szerelt Ford Galaxyn ennél is nagyobb, 4,9 milliós kedvezmény van.
  • Az mk7-es Volkswagen Golfot házhoz szállítással most 5,47 millióért odaadnak a korábbi 7,65 millió forintos listaár helyett.
  • Haszongépjárművekhez is kedvező áron lehet hozzájutni a válság idején, VW Transportert például 14 millió helyett 7,5 millió forintért lehet vásárolni.
  • Az eredetileg 28 millió forintos Touaregen 8 milliós kedvezmény van, 20 millióért lehet hazavinni. 
  • Állami támogatás jár 3 gyerekeseknek a Nissan X-Trailre, mivel 7 személyes, most 11,2 helyett 6,1 millióról indul az ára - lefelé.

BMW X5 30d

Egy korábbi összeállításban olyan márkákat soroltak fel, ahol akár 5, 10 vagy 15 millió forintot is meg lehetett spórolni. Igen, továbbra is új autókról van szó, például találtak olyan BMW modellt is, amelyet az eredeti 50 millió forint helyett most mindössze 31-ért hirdetnek. Persze, van akinek a 31 millió sem kis összeg, de tekintve, hogy egy luxusautóról van szó, nem ez szokott lenni a megszokott indulóár.

Te vásároltál/vásárolnál új autót kereskedésből a válság ideje alatt?