A MOL szerdán bruttó 3 forinttal emeli a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát, tudta meg a Holtankoljak.hu nevű portál. A 95-ös benzin ára most nem változik.

Ezzel véget ér egy sorozat, a gázolaj ára október 16. óta először fog emelkedni, 1 liter gázolajat 405 forintos átlagáron lehet majd beletölteni a dízeles autókba a magyar benzinkutakon. A 95-ös benzin átlagára 385 forint marad.

A gázolaj drágulásában két tényező is közrejátszott. Egyrészt a Brent típusú olaj ára néhány nap alatt 63 dollárra szökött, ami azt jelenti, hogy 1 hét alatt 2 százalékos áremelkedés következett be az olajpiacon. Másrészt pedig a forint is gyengélkedni kezdett, hétfő reggel 334 forint körül lehetett kapni 1 eurót.

Gázolaj tankolásához használt töltőpisztoly közelről
Fotó: Banks Power

A szakértők vasárnap jelezték, hogy emiatt a két dolog miatt 3-4 forinttal emelkedhetnek az üzemanyagárak Magyarországon. Nagyot nem tévedtek, a gázolaj 3 forintos drágulása ezt jól mutatja.

A Holtankoljak.hu arra is emlékeztetett, hogy most már folyamatos az átállás a téli időszakra a hazai töltőállomásokon, november 15-től (péntek) már csak téli minőségű üzemanyagot lehet értékesíteni a kutakon.

Ha kíváncsi vagy az autós világ aktuális híreire, akkor nézd meg az Alapjárat hírműsorát!