2023. szeptember 29. | 11:10

Újra előkerült az üzemanyagárstop lehetősége, és az okozott károk ellenére sokan szeretnék az újbóli bevezetést.

Nemrég beszédet tartott a parlamentben Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke. Ebben elmondta, hogy szerinte a jegybank jelenleg képtelen megbirkózni az inflációval és a folyamatos drágulással, ezért ha kell, akkor beavatkoznak.

Itt kiemelte, hogy megvizsgálják az üzemanyagárakkal kapcsolatos áremelkedést és mesterséges beavatkozás is felmerült. Ez azt jelenti, hogy belengették a lehetőségét egy újabb árstopnak.

Egy olyannak, ami előzőleg 2021 novembere és 2022 decembere között tartott, és 480 forintban maximalizálta a 95-ös benzin és hagyományos gázolaj árát a magyar rendszámmal rendelkező autósoknak. Ez később súlyos hiányt és gazdasági problémákat okozott, majd kivezetésekor nálunk volt a legdrágább az üzemanyag a környező országok között, ami azóta is kitart.

Mindezek ellenére egy, a Publicus által készített felmérés alapján sokan még így is örülnének a bevezetésének, pedig sok tételben komoly árat fizettünk érte. A felmérés alapján a nők 60, míg a férfiak 50 százaléka szeretne újra üzemanyagárstopot Magyarországon.

Kiderült az is egyébként, hogy a válaszadók milyen maximum árat gondolnak az üzemanyagok esetében megfizethetőnek. Átlagosan 890 forintos üzemanyagnál mondanák azt, hogy leteszik az autót és valamilyen más közlekedési formát keresnek, ami olcsóbb.

Az itt megkérdezettek közül nagyjából 59 százalék használna tömegközlekedést, 19 százalék pedig biciklit. Voltak néhányan, akik más meghajtású autóba ülnének át és sokan a közös autóhasználatra is szavaztak, mint alternatíva.

A felmérés ezen részét egyébként érdemes óvatosan kezelni, hiszen a válaszadók 59 százaléka nem tudott személyes rezervációs árat társítani az üzemanyagokhoz. Pontos választ csak 26 százaléka adott a megkérdezetteknek.

A felmérés szerint egyébként augusztusban a magyar háztartások nagyjából 58 százaléka rendelkezik saját autóval. Ezek 73 százalékban benzines, 19 százalékban dízel, 2 százalékban hibrid és 1-1 százalékban elektromos vagy gázos meghajtású autó. Ezen felül a válaszadók négy százaléka azt válaszolta, hogy több autót is üzemeltet.