Egyes autógyártók késleltetnék az Euro 6-os szigorításokat

Közzétéve:
2020-07-07, 15:41

A Fiat-Chrysler vezetője sok problémát lát.

Az ACEA jelenlegi elnöke és a Fiat-Chrysler vezetője, Michael Manley levélben fordult Thierry Bretonhoz, az EU belső piacáért felelős vezetőhöz. A célja az volt, hogy haladékot kapjanak az autógyártók a következő, Euro 6-os emissziós normák teljesítésével kapcsolatos tanúsítványok beszerzésére. Szerinte egy hat hónapos türelmi időszakra lenne szükség, hiszen a koronavírus-járvány nagyban megnehezítette az autógyártók dolgát.

Michael Manley előadás közben

„Elfogadjuk, hogy a kibocsátási normák nagyon komoly problémát jelentenek, ám ez a halasztás nem befolyásolná különösebben az emissziós értékeket ebben a periódusban” – mondta Manley.

Az FCA vezetője hozzátette, hogy jelenleg 600 ezer már legyártott személyautó nem tudja teljesíteni az Euro 6d ISC-FCM normát, amely 2021. január 1-jén élesedik. További 2100 típusengedély van függőben olyan járművek esetében, amelyek már egyébként teljesítik az Euro 6d ISC-FCM előírásait.

Amennyiben Brüsszelben nem hozzák meg ezt a szükséges lépést, úgy rengeteg már legyártott autó ragadhat bent a közeljövőben, vagy pedig a gyártást kell majd szüneteltetni, amely a munkavállalókat is súlyosan érintené. Manley azt is hozzáfűzte, hogy Kínában például fél évvel elhalasztották a China 6 emissziós norma bevezetését. Japánban pedig egyelőre nem váltanak a JC-08-as mérési ciklusról a WLTP-szerintire a már jelenleg is futó modellek esetében.

Az Euro 6-os normák egyébként többek közt a nitrogén-oxidok, a karbon-monoxid és a finomrészecskék kibocsátását szabályozza flotta szinten, amelyek túlhaladása esetén komoly büntetéseket kell fizetni az autógyártóknak.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Fiat Punto látványterv elölről
2019. november 11.
A Fiat a PSA-csoport segítségével élesztheti újra a ferdehátút.
Autó kipufogófüst
2018. december 03.
A spanyol főváros komoly szankciókat vezetett be, melyek rengeteg autós életét nehezítik meg

További hírek