Decemberben már 60 ezren vásárolták meg a 2021-es évre vonatkozó országos autópálya matricájukat, derült ki a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) ismertetőjéből. A közlemény kitér arra is, hogy eddig 82 ezer megyei pályamatricát értékestettek.

Vásárold meg az autópálya-matricát online, bejelentkezés és sorban állás nélkül!

Az is kiderült, hogy az online értékesítés részaránya is növekedett, 33 százalékról 40 százalékra ugrott ez az érték. Ez megfelel annak a trendnek, mely szerint az utóbbi hónapokban amit csak lehet, az emberek igyekeznek online beszerezni, ez alól tehát a pályamatrica sem jelent kivételt.

autópálya matrica

Kategóriánként is megvizsgálták, hogyan fogynak az e-matricák. Kishaszongépjárművek esetében 17%-kal, utánfutók esetében 9%-kal nőtt a kereslet. Érdekes ugyanakkor, hogy személygépjárművekre 3%-os kereslet-csökkenés mutatkozik, ami indokolható azzal, hogy sokan otthonról dolgoznak a korlátozások miatt, így egy ideig még nem feltétlenül lesz szükségük arra, hogy igénybe vegyék a különféle autópályákat.

A legnagyobb visszaesés a buszok esetében figyelhető meg, a korábbi éves jogosultságnak a 30%-át vásárolták meg az üzemeltetők. Ez a turizmus jelentős mértékű visszaesésével indokolható.

A legtöbb matricát Pest megyére adták el (47 ezer). A második legnépszerűbb megyei matrica Fejér megyére szól (7500), a dobogó harmadik fokára Győr-Moson-Soporon (5800) ért oda az eddigi adatok alapján.

A nagy roham még csak most várható, hiszen a 2020-as matricák 2021. január 31-én éjfélig érvényesek, és a legtöbben egészen az utolsó pillanatig kivárnak. Ha kényelmi díj nélkül vásárolnál e-matricát online, keresd fel az ECDH weboldalát!