Egyre okosabbak a digitális kulcsok

Közzétéve:
2019-11-14, 11:15

Lemerült okostelefonnal is működik majd a rendszer.

A technológia fejlődésével egyre nagyobb szerep jut a mobiltelefonoknak a járműiparban, hol jobb és hol rosszabb aspektusból. Egyrészt sokan nyomkodják a telefonjukat vezetés közben, mely komoly balesetveszélyt hordoz magában. Másrészt az okostelefonok olyan lehetőségeket tartogatnak magukban, mint az egyre népszerűbb kulcs nélküli autónyitás és indítás. A Car Connectivity Consortium (melyben számos autógyártó és tech-cég benne van) hamarosan bemutatja szinkronizált kulcsok 2.0-ás verzióját, mely egy sokkal biztonságosabb szisztémát takar az eddigiekhez képest.

BMW digitális kulcs

A rendszer NFC-vel (Near Field Communication) működik, mely egy biztonsági chipet is magában foglal, ami az okostelefon operációs rendszerétől függetlenül működik. Ez fokozott védelmet nyújt a digitális kulcs használata során, még akkor is, amikor a telefonod akkumulátora már lemerült. Olyannyira, hogy ezt a „kulcsot” akkor is tudod majd használni, ha a mobilodat már be sem tudod kapcsolni. Ezáltal magabiztosabban lehet használni ezt a technológiát, könnyebben veszi rá magát az ember, hogy ne vigye magával az autó fizikai kulcsát.

A tervek szerint a 3.0 verzió bevezetésének előkészítése is zajlik, melyben a Bluetooth Low Energy és az ultra-szélessávú technológia is fontos szerepet játszik. Ez önmagában nem sokat jelent, ám a rendszer előnye az lesz, hogy itt már nem kell elővenni a telefont és a kilincshez tartani. Elég, ha csak a zsebedben vagy a táskádban van a telefon, úgy is képes lesz kapcsolatot létesíteni a járművel.

Ebben az együttműködésben több mint 100 márka van jelen, többek közt a BMW, a GM, a Honda, a Hyundai Motor, a Jaguar, a Land Rover, a Mercedes, a PSA, a Renault, a Suzuki, a Toyota, a Volkswagen és a Volvo. A tech vállalatok közül pedig az Apple, a Google, a HTC, az LG, a Panasonic, a Qualcomm és a Samsung.

További érdekes hírekért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorának legújabb videóját!

Kapcsolódó írások

Itt az első magyarországi kárbejelentő app!
2017. február 27.
Rugalmasabbá és gyorsabbá válik a kárbejelentés, köszönhetően egy innovatív alkalmazásnak
Megjelent a legújabb elektromos Lamborghini!
2017. augusztus 24.
Az elektromos autók továbbra is megosztóak, viszont a Lamborghini új dobása mindenkinek tetszeni fog!

További hírek