2024. február 05. | 11:06

A kötelező felelősségbiztosítás mellett a saját kár fedezésére szolgáló CASCO biztosítást sem kerülte el a drágulás, azonban mértéke máshogy alakult, mint azt előzetesen várták a szakértők.

Az autópálya matricák ára a 2023 augusztusi inflációval megegyező mértékben, 16,4%-kal emelkedtek 2024-re. Az autók KGFB (kötelező felelősségbiztosítás) díja ennél csekélyebb, 10-15%-kal nőtt egy év alatt, ami előrevetítette, hogy hasonlóra kell készülnie a CASCO biztosítást választóknak is.

Ehhez képest végül átlagosan 9,5%-kal növekedtek a CASCO-díjak tavaly, ami elmarad az elemzők által várttól. Igaz azonban, hogy erre hatással volt az egyre öregedő gépjárműpark.

2023-ban átlagosan 205 200 forintba került egy évre megkötni a saját kár fedezésére szolgáló biztosításfajtát. Mivel kevesebb új autót vásároltunk tavaly, ezért nagyobb arában kötöttünk használt, öregedő járművekre szerződéseket, amik mindig kedvezőbb árúak, mint a vadonatújakhoz tartozó CASCO.

Persze az alkatrészárak és a munkaóra-díjak emelkedése így is rányomta bélyegét az árakra. Az Insura biztosításközvetítő cég például arról számolt be, hogy a 2023-ban kötött CASCO biztosítások 12%-a, azaz minden nyolcadik 10 évesnél idősebb járműre szólt.

Persze csodák nincsenek egy olyan országban, ahol az autók átlagéletkora lassan eléri a 16 évet. A temérdek lehetőség közül a szerződők nagy része egyébként a 10%-os önrésszel járó biztosítást választotta, ezen belül pedig a minimum 100 ezer forintos önrészes változat bizonyult a legnépszerűbbnek – az ügyfelek 60%-a választotta ezt.

Ez azért érdekes, mert 2022-ben még az 50 ezres önrészes verzió számított a legkelendőbbnek (23%-os részesedéssel), mára ezt már csak a szerződők 10%-a választja. A kevésbé előnyös, ám olcsóbb 10%, de minimum 200 ezer forint önrészes cascót is egyre többen választják, tavaly már 27%-nál járt arányuk.

Bár az ügyfelek árérzékenysége megmutatkozik a szerződésfajták arányainak eltolódásában, még mindig sokan vannak (38%), akik a sajátkáros biztosítás mellé kötnek kiegészítő védelmet is. Népszerű az üvegkár-önrész biztosítás, a poggyász- és balesetbiztosítás, a félretankolás költségeinek fedezése, illetve az avulásmentesítés.

Depositphotos