2020. október 07. | 12:16

A koronavírus-járvány az abroncshasználati szokásokat is megváltoztathatja.

2020-ban nagyon megugrott a négy évszakos gumiabroncsok iránti kereslet Magyarországon, ami a Bridgestone szakértői szerint összefüggésben lehet a koronavírus-járvány miatt elrendelt utazási korlátozásokkal.

Ez év januárja és augusztusa között mintegy negyedével nőtt a négy évszakos abroncsok iránti kereslet hazánkban, ugyanezen időszak alatt a nyári és téli gumik eladásai 6-10 százalékkal csökkentek. Az Europool adataiból az olvasható ki, hogy míg a teljes abroncspiac az elmúlt öt évben lassú emelkedést, az utóbbi másfél évben pedig már stagnálást mutat, addig az egész évben használható gumik iránti kereslet folyamatosan növekszik, nemcsak idehaza, hanem külföldön is.

A minden évszakban használható abroncsok eladási aránya júliusban kiugró volt (8,5%, ez majdnem duplája az egy évvel korábbi értékesítési aránynak), és augusztusban is átlagon felüli maradt ez a szám (6,9%). Ha kitekintünk a határainkon túlra, akkor azt látjuk, hogy a lengyeleknél a 2020-as arány már 12 százalék felett jár, Németországban pedig idén először tudta átlépni a 20 százalékot.

Az autósok ősszel rendszerint téli gumit szoktak venni, ám a koronavírus-járvánnyal összefüggő hazai és nemzetközi utazási korlátozások miatt többen is úgy dönthetnek, hogy négy évszakos gumikra váltanak, ha már a megszokottnál kevesebbet lehet autózni. Cserébe tavasszal megspórolnak maguknak egy újabb abroncscserét, hiszen a téli időszakban megkímélt gumik még nyáron is használhatók lesznek.

„A Bridgestone-nál azt tapasztaljuk, hogy az autótulajdonosok egyre inkább nyitnak a négy évszakos abroncsok irányába. Egyrészt az autós utazások számának és távolságának korlátozások miatti csökkenése hosszú távon a költséghatékonyabb alternatíva felé tereli az autósokat, másrészt az elmúlt években megjelenő új fejlesztésű keverékek megbízható teljesítményükkel egyre inkább elnyerik a bizalmukat” – nyilatkozta Hunyadi Szabolcs, a Bridgestone Europe NV/SA, Magyarországi Fióktelepének személygépjármű-abroncs üzletágvezetője.

Bridgestone