Egyre többen vásárolják online a pályamatricát

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-08-14, 08:17

A koronavírus miatt egyre kevesebben vesznek vignettát a benzinkúton.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. adatai szerint a 2020-as esztendő első félévében értékesített autópálya-matricáknak már több mint a felét nem a kutakon szerezték be a járművezetők, ennek következtében a töltőállomások részesedése 50 százalék alá zuhant az eladott matricák darabszámának tekintetében. Ugyanebben az időszakban viszont megnőtt az online értékesítési csatornák népszerűsége az autópályamatrica-vásárlók körében. A szakértők szerint látható a vásárlási szokások átalakulása és a koronavírus-járvány közötti összefüggés.

E-matrica vásárlás online

A kutak mellett az egyéb fizikai eladóhelyek – hipermarketek, utazási irodák, speditőrök stb. – értékesítése is mérséklődött a vizsgált időszakban, a NÚSZ Zrt. jelentése szerint az előző évi 80 százalékról idén 74 százalékra, 4 millió darab e-matricára csökkent az összes fizikai eladóhely részesedése.

A koronavírus-járványt az elektronikus (applikációs, SMS-es, webes) csatornákon értékesítő viszonteladók kevésbé érezték meg: a részesedésük megközelítette a 26 százalékot 2020 első félévében (korábban 20% körül alakult az online értékesítő viszonteladók részesedése). A NÚSZ bevétele pedig mintegy 10%-kal nőtt az idei első félévben a saját online értékesítési csatornáján. Egyébként az ematrica.nemzetiutdij.hu oldal az egyetlen online hely, ahol kényelmi díj nélkül juthatnak autópályamatricához a járművezetők. Ezen felül a vásárlások nyomon követhetők és visszakereshetők itt, plusz a vásárlást igazoló bizonylatot sem kell őrizgetni 2 évig.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

Kapcsolódó írások

Forgalmi dugó Amerikában
2019. december 03.
Most azért volt miért sajnálni a jenkiket.
A NÚSz Zrt. egyik ügyfélszolgálati irodája
2020. március 16.
Ez nem mentesíti az autósokat az útdíj fizetése alól.

További hírek