A magyar utakon közlekedők már megszokhatták, hogy az egyes autópályák és fizetős útszakaszok használata autópálya-matrica vásárlásához kötött. Ha vinyetta nélkül hajtasz fel egy ilyen útra, akkor még 60 percig vásárolhatsz pályamatricát anélkül, hogy pótdíj befizetésére köteleznének. Ez természetesen nem egyenlő azzal, hogy 60 percig ingyenesen használhatóak ezek az útszakaszok, ez mindössze egyfajta türelmi időszakot jelent. Amennyiben mégsem sikerül az autópálya-matrica vásárlás, úgy 60 napod van a pótdíjat befizetni, amely járműkategóriától függően 7500-66 925 forint között mozog. Ezen a határidőn túl már komolyabb szankciók várnak.

autópálya-matrica jelzőtábla

Az autópálya-matrica járműkategóriái

  • D1: a motorkerékpár, valamint a maximum 3,5 tonna össztömegű, legfeljebb 7 személy (sofőrrel) szállítására alkalmas személygépkocsi és annak vontatmánya
  • D2: a D1 kategóriát meghaladó személygépkocsi, mely 7 főnél többet is szállíthat, továbbá a maximum 3,5 tonna össztömegű tehergépkocsi és a lakóautó tartozik ide
  • B2: az autóbusz sorolható ebbe a kategóriába
  • U: a D2 és a B2 kategória vontatmánya

Személyautók esetén 10 napos a legolcsóbb pályamatrica, amely 3500 forintba kerül. Ezután következnek a megyei matricák, amelyek 5000 forintért vásárolhatók meg, ám ezek csak az adott megye területén, azon a határon túl pedig jellemzően a legelső lehajtóig érvényesek. A 2020-as autópálya-matrica árakról ezen az oldalon találsz további információkat.

M7-es autópálya felülről

Így vásárolhatsz autópálya-matricát

A klasszikus vinyettát a legtöbb benzinkúton meg lehet venni, ám sokkal kényelmesebb és gyorsabb online megvásárolni az e-matricát. Ezt kényelmi díj nélkül a NÚSZ oldalán teheted meg. Vehetsz még az e-autópálya-matrica oldalon, vagy az egyes mobilszolgáltatóknál SMS-ben is. A banki szolgáltatóknak is van telefonos applikációja az e-matrica megvételéhzez, valamint olyan egyéb szolgáltatóknál is lehet vásárolni, mint a VoxPay vagy a Simple. Ezeknél egyébként ún. kényelmi díjat számítanak fel. Az ECDH teljeskörű járműkezelőjében szintén van egy autópálya-matrica vásárlási opció, amelyet gyors regisztráció után böngészőből tudsz használni.

Meddig érvényes az e-matrica?

Sokszor előfordul, hogy nem tudja fejből az ember, mikor is jár le pontosan a 10 napos, vagy akár a megyei matricája. Az online vásárolt e-matricák érvényességi ideje lekérdezhető például a NÚSZ ügyfélszolgálatán, az ECDH rendszerében és a legtöbb szolgáltatónál pedig figyelmeztetést is kaphatsz email üzenetben. Ami a megyei matricák területi érvényességét illeti, a cikk végén elhelyezett galériában megnézheted, hogy melyik autópálya lehajtóig érvényes a megyei pályamatricád.