Eladná a McLaren a wokingi központját

Szabó Balázs újságíró
Közzétéve:
2020-09-11, 09:48

A McLaren cégcsoport kisebb válságba került a járvány okozta nehéz időszakban, stabilabb helyzetük ellenére azonban eladásra kínálják a központot. 

A Mclaren wokingi központja három nagy komplexumból áll össze: a Mclaren Technology Center, az új Mclaren Production Center, amelyet elsősorban a Mclaren Automotive közúti autók gyártására használnak. Ezen kívül a harmadik pedig a McLaren Thought Leadership Center. Mindhárom épület az eladási és bérbevételi tervezet része. A komplexum összesen 50 hektáron helyezkedik el, egy hatalmas tó mellett, nagyon egyedi dizájnnal.

A McLaren wokingi központja, azon belül is a technológiai center és a mellette lévő tó

A McLaren nyilván nem fog kiköltözni a legendás helyszínről, ha találnak vevőt rá, “visszabérelni” fogják a monumentális központot, amely angolul a sale-and-leaseback konstrukció. A márka szóvivője elmondta, hogy az ingatlan együttes árát egyelőre nem véglegesítették, de 200 millió font (77 milliárd forint) körüli ajánlatot várnak. A McLaren úgy kalkulál, hogy a pénzügyi év végéig eladhatja a komplexumot, amely a briteknél az április elejét jelenti.

Ez a sale-and-leaseback fogalma az Ingatlanhírek oldala szerint:

“A sale-and-leaseback, azaz eladás-visszabérlés ügylet lényege, hogy az eladó az eszköz értékesítésével egyidejűleg hosszú távú visszbérleti megállapodást köt a vevővel ugyanarra az eszközre vonatkozóan – tipikusan ingatlanra.”

A McLaren számára azért is fontos ez az üzlet, mivel a márka a pandémiás helyzet miatt eléggé megszorult és félig-meddig válságba került. 1200 embert kellett elbocsátaniuk, és a csapat csak egy bahreini kölcsön után tudta stabilizálni a versenyistálló helyzetét. Andreas Seidl csapatfőnök egy nagyon nagy megújulást és egy hosszabb távú építkezés kezdetét jelenti a McLaren F1-es részlege számára. A német szakember szorgalmazta azt is, hogy saját szélcsatornát építsenek, ez azonban nem tud megvalósulni 2022 előtt. Addig is tovább használják a Toyota kölni létesítményét.  A McLaren egyébként további kölcsönöket vett fel több száz millió font értékben.

McLarenek a wokingi központban féloldalról.

„Ez kétségtelenül egy nagy kihívást jelentő időszak a cégünk számára és különösen az embereinknek, de azt tervezzük, hogy egy hatékony és fenntartható vállalkozássá váljunk. Ehhez pedig egy világos irányt tudjunk mutatni, amin keresztül visszatérünk a növekedéshez” – mondta Paul Walsh, a McLaren Group ügyvezetője.

A brit csapat a második legrégebbi istálló a Forma-1-es mezőnyben, ahol már 867 versenyen szerepeltek, és rengeteg sikert értek el. A Bruce McLaren által alapított gárda sok mindent megélt már, voltak nehezebb és könnyebb időszakaik. A mostani egy rögösebb út, de az F1-es csapat biztosan jó úton halad, egyre erősebbek, jövőre pedig Lando Norris és Daniel Ricciardo vezetésével, valamint a Mercedes motor erősségeivel visszatérhetnek a győztes útra. Akkor pedig a részvények is felívelőben lesznek, az biztos. 

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

McLaren F1 a levegőben
2018. november 30.
A 90-es évek legendája feltöltés nélkül utasította maga mögé a világot, 627 lóerős motorja és pihekönnyű kasztnija lehetővé tette a hihetetlen rekorddöntést!
2019. február 10.
2019-től a McLaren kiszáll a díjkiosztásból

További hírek