A Saab autógyár 2012-ben csődölt be és ezzel majdnem véget ért az emblematikus svéd márka története. Azért csak majdnem, mert a NEVS (National Electric Vehicle Sweden) AB felvásárolta a vállalatot és így történhetett, hogy a 9-3-as szériát még egészen 2015-ig gyártásban tartották. 2017-től aztán a Saab márkanév helyett a NEVS logóval látták el és minden nagyobb külső módosítás nélkül elektromos autót varázsoltak belőle. Azóta is árulják, tehát a Saab 9-3 ma is él és virul, igaz villanyautóként.

A NEVS – ahogy a nevében is benne van – elektromos autót gyárt, de egyelőre csak a 9-3-ast, hamarosan azonban további két modellel bővülhet a kínálatuk. A szóban forgó 2013-as szedánt eredetileg össze akarták törni egy törésteszt keretein belül, de végül ez elmaradt, és az autót félrerakták. Egészen mostanáig, mert az autó hamarosan kalapács alá kerül, hogy a befolyó összegből a NEVS tovább finanszírozhassa kutatásait a fenntartható mobilizáció területén.

Az Aero Turbo felszereltségű autót egy 2,0 literes 4 hengeres benzines motor mozgatja, menetdinamikája meggyőző lehet, mert maximális teljesítménye 220 lóerő. Igaz, hogy már 6 éves, de az órájában mindössze 64 kilométer van, forgalomban természetesen soha nem volt. A típus szerelmeseinek igazán remek alkalom, hogy újként megvásárolhassák a már nem gyártott modellt. A konkrét autó kikiáltási áráról egyelőre nincsenek információk.