Eladó a Lancia 037 legelső prototípusa

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2021-04-06, 14:46

Egy biztos: a kocsi sokba fog fájni a következő tulajdonosának.

A Lancia 037 az egyik leghíresebb raliautó, amit valaha gyártottak. Jellegzetes alakja miatt gyorsan be lehet azonosítani, a dizájnja mellett pedig arról híres, hogy ez volt az egyik utolsó RWD (hátsókerék-meghajtás) autó, ami a ralizás legmagasabb szintjén sikereket ért el. Az RM Sotheby's aukciósház most eladásra kínálja a legendás modell legelső prototípusát.

Lancia 037 prototípus

Az SE037-001 alvázszámú Lancia Rally 037-et a később világbajnoki címig jutó versenyautó fejlesztéséhez használta az Abarth, ez a cég volt a prototípus első tulajdonosa. A kocsi mind a szélcsatornában, mind a tesztpályán szigorú teszteknek volt kitéve. Később Sergio Limone mérnök vásárolta meg a járgányt, aki fáradságos munkával visszaállította az autót az eredeti állapotába.

A 037-es fejlesztése 1980-ban kezdődött, az üvegszálas karosszéria lehetővé tette, hogy az autó súlya menetkészen is 1 tonna alatt maradjon. A 2,0 literes feltöltött motor 255-280 lóerős teljesítményre volt képes, a megnövelt hengerűrtartalmú motor a későbbiekben 350 lovat adott le, mégpedig 8000-es fordulaton. További érdekességeket ebben a cikkben olvashatsz a legendás autóról. Mivel egy ritka autó első prototípusáról van szó, ezért a kikiáltási ár biztos, hogy magas lesz. Pontos összeget még nem határozott meg az RM Sotheby's, de azt tudjuk, hogy a licitre június 15-én kerül sor.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Ferrari Purosangue oldalról
2020. december 22.
Biztos, hogy a sorozatgyártásra kész modell kicsit másképp fog kinézni.
A világ első Volkswagen Golf Mk1 Group 2-es versenyautója elölről
2020. április 02.
Ha Golf rajongó vagy, akkor ne hagyd ki ezt a lehetőséget.

További hírek