2023. június 29. | 13:32

A BKK szakértői által összeállított közlekedésbiztonsági terv célja, hogy 2030-ra felére, majd 2050-re nullára csökkenjen a közúti közlekedés halálos áldozatainak száma a fővárosban.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, nagyszabású közlekedésibiztonsági tervvel készül a főváros, azon belül is a BKK. Hiszen szakértői gárdájuk összeállított egy többpontos rendszert, amelyen végig haladva terveik szerint biztonságosabbá válnának Budapest utcái.

Hiszen a főváros jelenleg elég rosszul áll ilyen szempontból. Egy 2019-es adat szerint a nagyjából azonos lakosságú Bécshez képest ötször annyian halnak meg Budapesten közúti közlekedési balesetekben.

Az áldozatok legnagyobb számban a legvédtelenebb közlekedők közül kerülnek ki, ilyenek a gyalogosok, biciklisek vagy rolleresek. De sajnos az autósok és motorosok sincsenek sokkal jobb helyzetben.

Az elmúlt 10 évben közel 500-an haltak meg a főváros útjain, és ezen szeretne most változtatni a vezetés. Ezért elfogadták a BKK szakértői által összeállított közlekedésbiztonsági tervet, amely 6 fő ponttal javítana a jelenlegi helyzeten.

 300 eszközből álló, éjjel–nappal működő sebességmérő hálózat épüljön ki Budapest-szerte;

 a budapesti út- és utcahálózaton mindenhol a funkcióhoz igazodó sebességhatárokat állapítsanak meg, azaz csökkenjenek a sebességhatárok a belvárosban, és duplájára nőjön a 30-as zónával vagy a lakó-pihenő övezetekkel védett lakóterületek mérete;

 megvalósuljon a gyalogátkelő-megújítási program;

 a megosztott rollerek a fővárosban csak egységes, digitális sebességkorlátozással közlekedhessenek (legfeljebb 25 kilométer/órás sebességgel);

 a jelentős holttérrel rendelkező nagy méretű járműveket, a fővárosi tulajdonban lévő buszokat és teherautókat a legmodernebb biztonsági felszerelésekkel lássák el, valamint

• oktatási és szemléletformáló programok induljanak felnőtteknek és gyermekeknek.

Az új rendszer lényege, hogy nem feltételezi a közlekedőkről a szabályok maradéktalan betartását. Azt feltételezi, hogy minden ember hibázik és ezt próbálják meg a szigorított szabályrendszerrel és fokozott ellenőrzésekkel kivédeni.

A program összeállítása során a BKK széleskörű egyeztetést végzett több érintett kapcsán. A tervezésbe bevonták a budapestieket, helyi szakmai szervezeteket és a kerületi önkormányzatokat is.

BKK