2022. március 07. | 12:46

A nemzetközi helyzet miatt pánikoló piacok sok gondot okozhatnak hosszabb távon.

Az északi-tengeri Brent olajfajta ára átlépte a 130 dolláros szintet, részben az Ukrajnában zajló háború miatt. Hétfő délelőtt pedig a forint ismét zuhanásnak indult, 10 óra után 5 perccel már 400 forintba került egy euró, írta meg a Telex.

Ezek a folyamatok természetesen kihatnak az üzemanyag-kereskedelemre is, ha nem lenne az árstop a kutakon, már most borzasztóan sokba kerülne a tankolás az átlag magyarnak. Az év elején egyébként 68 dollár körül mozgott az olaj hordónkénti ára, néhány hét leforgása alatt jutott el a mostani magasságba, és itt vélhetően nem is áll meg: egyes elemzők szerint még idén felmehet 185 dollárra egy hordó Brent olaj ára.

Olajkitermelés

A piacok hevesen reagáltak az amerikai külügyminiszter felvetésére, miszerint az európai vezetők támogatásával az orosz olaj importját is szankcionálnák. A kőolaj ára aztán azért emelkedett tovább, mert Vlagyimir Putyin elnök arra figyelmeztetett, hogy ukrán hadiipari létesítményeket is célba vehet az orosz hadsereg. Líbiában pedig közben mintegy a negyedével, napi 330 ezer hordóval csökkent a kitermelés mértéke, ez is sokat rontott a helyzeten.