2023. január 21. | 17:26

Akár több év börtönt is kaphat az, aki ilyet tesz.

Az Alaptrövény 11. módosításának köszönhetően az idei évtől kezdve a megyéket immáron vármegyéknek kell hívni. Éppen ezért a régi táblákat, amelyeken még a megye szó szerepelt, lecserélték vármegye feliratúakra.

A döntés 2022 nyarán született meg. Késlekedés nem történt, az év első munkanapján, január 2-án elkezdték a cseréjüket.

Még egy hónapja sincsenek kint a táblák, az egyik máris eltűnt. A rendőrség egyedi azonosítójellel nem rendelkező tárgyak körözési listájára ugyanis felkerült egy Vas vármegye feliratú útjelzőtábla, szúrta ki a Pénzcentrum.

Eltűnt egy Vas vármegye feliratú tábla | Fotó: Police.hu

A sárvári rendőrkapitányság adta ki a körözést. Az elkövető nem sok jóra számíthat, ha fény derül a kilétére. A Btk. szerint akár börtönbüntetést is kaphat.

„Aki közlekedési útvonal, jármű, üzemi berendezés vagy ezek tartozéka megrongálásával vagy megsemmisítésével, akadály létesítésével, közlekedési jelzés eltávolításával vagy megváltoztatásával, megtévesztő jelzéssel, közlekedő jármű vezetője ellen erőszak vagy fenyegetés alkalmazásával vagy más hasonló módon más vagy mások életét vagy testi épségét veszélyezteti, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

A veszélyre figyelmeztető táblák, kötelező utasítást adó táblák ellopása és megrongálása bűncselekménynek minősül. Ugyanakkor minden olyan tábla megváltoztatása is annak, számít, amelynek következtében a közlekedőknek változtatniuk kell addigi haladásukon.

A vármegye határt jelző tábla márpedig fontos ebből a szempontból. Az autósoknak ugyanis egy adott vármegyére érvényes matrica esetén az első lehetőségnél le kell hajtania azt követően, hogy meglátja egy olyan vármegye kezdetét jelző táblát, amelyikre vonatkozólag nincs érvényes autópálya matricája.

Ha akár önhibádból, akár nem rajtad álló okok miatt matrica nélkül közlekedtél egy fizetős útszakaszon, elkerülheted a büntetést, ha időben kapcsolsz.

Komka Péter / MTI
  • Címkék: