Így kerülhető el a pótdíj, ha matrica nélkül közlekedtél

Ujj Péter újságíró
Közzétéve:
2020-11-30, 11:20

Változtak az úthasználati jogosultság megvásárlásának elmulasztásával járó retorziók.

Ha valaki díjköteles útszakaszt vesz igénybe érvényes autópálya-matrica hiányában, pótdíj megfizetésére kötelezi a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. A jogosulatlan úthasználat következtében a tulajdonos vagy az üzembentartó minden esetben a gépjármű kategóriájának megfelelő büntetési tételre számíthat.

Vásárold meg az autópálya-matricát online, bejelentkezés nélkül!

Személyautóknál (D1-kategória) a pótdíj mértéke jelenleg a felszólító levél kézhezvételét követő 60 napon belül fizetve 15 460, míg a határidő lejártát követően 61 820 forintra rúg. Van azonban egy kiskapu. Ha a vezető még időben észleli a mulasztást, a jogosulatlan használatot igazoló kamerafelvételt követő 60. percig még megvásárolhatja az autópálya-matricát.

autópálya matrica

De mi a helyzet azonban azokkal az autósokkal, akik annak biztos tudatában veszik igénybe a díjköteles útszakaszokat, hogy van érvényes matricájuk? Szerencséjükre a jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében naponta maximum egy büntetés szabható ki függetlenól attól, hogy hányszor kapta lencsevégre a kamerarendszer a delikvens úthasználót. Na és mi történik, ha valaki napokon keresztül közlekedik jogosultság nélkül és csak az első felszólítólevél megérkezésekor értesül a problémáról?

Erre találták ki a 2018-ban bevezetésre került ún. pótdíj-maximalizálás intézményét, amellyel a napok, hetek alatt felhalmozott, akár több százezer forintnyi pótdíj kifizetése elkerülhető. A büntetést nem lehet automatikusan megúszni, az érvényes autópálya-matrica nélkül közlekedő autósnak az első felszólító levél kézhezvételét követő 75 napon belül írásban (papír alapon vagy emailben) kell jeleznie, hogy élni kíván a pótdíj-maximalizálás lehetőségével. Pozitív elbírálás esetén csupán két pótdíjnyi összeget kell megfizetnie.

Ez a rendszer változott meg, pontosabban egészült ki 2020. december elejével. A pótdíj megfizetése teljes mértékben elkerülhető, ha az éves úthasználati jogosultságot utólag megváltja a megbüntetett személy - írta közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár kiemelte, hogy az új rendelkezéssel az állam célja a büntetés helyett immáron a jogkövető magatartásra való ösztönzés, egyúttal az autósok átterelése a biztonságosabb, de fizetős gyorsforgalmi úthálózatokra.

Az említett dátumtól kezdőden a matrica nélkül autózók maguk dönthetnek arról, hogy a pótdíj(ak) megfizetése helyett visszamenőleg inkább megvásárolják az éves jogosultságot, amely a 2021-es áremelkedést követően 42 980 forint helyett már 44 660 forintba kerül. Fontos infármáció továbbá, hogy az árak esetében bevezetett inflációkövető új szabályozás, azaz az útdíjak évenkénti, a forint elértéktelenedésének mértékével megegyező változása (=emelkedése) a pótdíjakra is vonatkozik.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

autópálya
2020. november 29.
Az autósok mellett a motorosoknak és a buszosoknak is többet kell fizetniük.
Autópálya-matrica vásárlásra figyelmeztető rendszer
2020. augusztus 08.
Ha neked is volt már gondod az e-matricával, akkor ez a cikk neked szól!

További hírek