hétfő - 2023. szeptember 25.
19.5 °C
erős felhőzet
alapjarat.hu logo
95 660 Ft
100 711 Ft
D 681 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Így kerülhető el a pótdíj, ha matrica nélkül közlekedtél

2022. november 30. | 13:20

Változtak az úthasználati jogosultság megvásárlásának elmulasztásával járó retorziók díjai.

Ha valaki díjköteles útszakaszt vesz igénybe érvényes autópálya-matrica hiányában, pótdíj megfizetésére kötelezi a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. A jogosulatlan úthasználat következtében a tulajdonos vagy az üzembentartó minden esetben a gépjármű kategóriájának megfelelő büntetési tételre számíthat.

Vásárold meg az autópálya-matricát online, bejelentkezés nélkül!

Személyautóknál (D1-kategória) a pótdíj mértéke jelenleg a felszólító levél kézhezvételét követő 60 napon belül fizetve 18 750, míg a határidő lejártát követően 74 970 forintra rúg. Van azonban egy kiskapu. Ha a vezető még időben észleli a mulasztást, a jogosulatlan használatot igazoló kamerafelvételt követő 60. percig még megvásárolhatja az autópálya-matricát.

De mi a helyzet azonban azokkal az autósokkal, akik annak biztos tudatában veszik igénybe a díjköteles útszakaszokat, hogy van érvényes matricájuk? Szerencséjükre a jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében naponta maximum egy büntetés szabható ki függetlenól attól, hogy hányszor kapta lencsevégre a kamerarendszer a delikvens úthasználót. Na és mi történik, ha valaki napokon keresztül közlekedik jogosultság nélkül és csak az első felszólítólevél megérkezésekor értesül a problémáról?

Erre találták ki a 2018-ban bevezetésre került pótdíj-maximalizálás intézményét, amellyel a napok, hetek alatt felhalmozott, akár több százezer forintnyi pótdíj kifizetése elkerülhető. A büntetést nem lehet automatikusan megúszni, az érvényes autópálya-matrica nélkül közlekedő autósnak az első felszólító levél kézhezvételét követő 75 napon belül írásban (papír alapon vagy emailben) kell jeleznie, hogy élni kíván a pótdíj-maximalizálás lehetőségével. Pozitív elbírálás esetén csupán két pótdíjnyi összeget kell megfizetnie.

Ez a rendszer változott meg, pontosabban egészült ki 2020. december elejével. A pótdíj megfizetése teljes mértékben elkerülhető, ha az éves úthasználati jogosultságot utólag megváltja a megbüntetett személy - írta közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár kiemelte, hogy az új rendelkezéssel az állam célja a büntetés helyett immáron a jogkövető magatartásra való ösztönzés, egyúttal az autósok átterelése a biztonságosabb, de fizetős gyorsforgalmi úthálózatokra.

Az említett dátumtól kezdődően a matrica nélkül autózók maguk dönthetnek arról, hogy a pótdíj(ak) megfizetése helyett visszamenőleg inkább megvásárolják az éves jogosultságot, amely D1-es kategóriában 2023-ban már 49 190 forintba kerül.

Fontos információ továbbá, hogy az árak esetében bevezetett inflációkövető új szabályozás, azaz az útdíjak évenkénti, a forint elértéktelenedésének mértékével megegyező változása (=emelkedése) a pótdíjakra is vonatkozik.

Megérkezett a teljesen elektromos Opel Astra Lecsúszott az útról autójával, átszúrta a fejét egy sorompó

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!