Elfelejtetted az autópálya-matricát? Íme a tudnivalók!

Közzétéve:
2020-08-08, 13:00

Ha neked is volt már gondod az e-matricával, akkor ez a cikk neked szól!

Az autópálya-matrica vásárlása teljesen kimehet az ember fejéből. Előfordulhat olyan eset is, amikor valamivel éjfél után van lehetőség lehajtani a pályáról, holott csak éjfélig volt érvényes a matrica, esetleg tévedésből rossz kategóriában váltottuk meg az útdíjat. A das.hu szakértőjével most a leglényegesebb jogszabályi engedményeket és tudnivalókat szedjük össze az autópálya-matrica kapcsán.

Matrica utólag?

Főszabály szerint, ha a gépjármű az ellenőrzéskor nem rendelkezik érvényes matricával, pótdíjat kell fizetni. Azonban fontos tudnivaló, hogy bizonyos keretek között van lehetőség a pótlólagos matrica megvételére. Az irányadó jogszabály alapján ugyanis nincs helye a jogosulatlan úthasználat miatt pótdíj kiszabásának a járműre a megfelelően megváltott jogosultság érvényességi idejének kezdetét megelőző 60 percen belül végzett ellenőrzés alapján. Ennek értelmében tehát ha utólagosan vásárolod meg a matricát, az azt megelőző 60 percen belüli ellenőrzés alapján nem szabható ki pótdíj!

Rossz matricát vásároltál?

  • Nem megfelelő kategória

Ha vásároltál matricát, azonban a gépjárműre egyébként irányadó díjkategóriához képest alacsonyabb kategóriába tartozol, úgy csak a pótdíjkülönbözetet kell megfizetned, melynek mértékét a 36/2007. (III.26.) GKM rendelet tartalmazza. Sajnos a jogszabály értelmében ez a szabály nem irányadó akkor, ha motorkerékpárra vonatkozó kategóriában vásároltál matricát az egyébként D1, D2, B2 kategóriába tartozó gépjárművére. Ha a gépjárműre egyébként irányadó díjkategóriához képest magasabb díjkategóriába tartozó jogosultságot váltottál meg, nem kell pótdíjat fizetni.

Ha téves díjkategóriájú matricát vásároltál, a jogosultság érvényességi időtartamán belül 1470 forintos díj ellenében lehetőség van a díjkategóriát módosítani a megfelelő díjkülönbözet megfizetése vagy visszaigénylése mellett. A pótdíj kiszabását követő díjkategória helyesbítés nem mentesít az előzetesen kiszabott pótdíj vagy pótdíjkülönbözet megfizetésének kötelezettsége alól.

  • Téves rendszám

Amennyiben téves rendszámra váltottad meg a matricát, legfeljebb 3 karakter eltérés esetén lehetőség van arra, hogy 1470 forintos eljárási díj ellenében, az érvényességi idő kezdetétől vagy a téves rendszám miatt kapott pótdíjfizetési felszólítás kézhezvételétől számított 60 napon belül kérje a rendszám módosítását és a helyes rendszám rögzítését. Ebben az esetben a jogosultság a módosított rendszámra érvényes a teljes érvényességi időn belül. A „0” (nulla) és az „O” betű karakterek felcseréléséből adódó karaktertévesztés átírása során szolgáltatási díj nem kerül felszámításra.

Autópálya matrica tábla

A többszörös büntetés tilalma, pótdíjmaximalizálás

A jogosulatlan úthasználatért megállapított pótdíj rendszámonként, naptári naponként legfeljebb egyszer szabható ki. Egyszer válik esedékessé a jogosulatlan úthasználat miatt megállapított pótdíj több egymást követő jogosulatlan úthasználat észlelése esetén, ha az első és az utolsó - nem egyazon naptári napon történt - észlelés között nem telt el 60 percnél több idő, és sem az első észlelés, sem pedig az utolsó észlelés napján nem állapított meg további jogosulatlan úthasználatot a díjellenőrzést végző szervezet.

Ennek értelmében tehát ha az úthasználat rövid terjedelemben átnyúlik a naptári napon, és így az éjfél előtt megkezdett út éjfél után ért véget, de a jogosulatlan úthasználat első és utolsó észlelése között legfeljebb 60 perc telik el, csak egy pótdíj szabható ki.

Ha ugyanazon jármű vonatkozásában kettőnél többször kerül megállapításra a jogosulatlan úthasználat ugyanazon üzemben tartó vagy tulajdonos terhére, a jogosulatlan úthasználat miatt megküldött első pótdíjfizetési felszólítás kézbesítésének napjától számított 75 napon belül kérhető a pótdíjfizetési kötelezettség maximalizálása két, a járműre irányadó pótdíj összegére. A pótdíj maximalizálási kérelem a kérelem alapjául szolgáló jogosulatlan úthasználatot követően az első pótdíjfizetési felszólítás kézhezvételéig terjeszthető elő.

dr. Varga Júlia

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

2019. január 07.
Az M0-s befejezése hosszú évek óta terítéken van, most azonban megoldódni látszik a probléma, csak egy kicsit másképp
2019. január 18.
Az autopalyamatrica.hu külön felhívja az autósok figyelmét arra, hogy érdemes pontosan tájékozódni az újabb díjköteles úthálózatokról, hogy elkerülhessék a bírságot

További hírek